IDUĆIH PET GODINA

Mate Škugor zbog Stipe Petrine seli SuperUho u Primošten!

14.03.2016 u 12:04

Bionic
Reading

Treće izdanje SuperUha donosi i treću lokaciju na kojoj će se održati ovaj ljetni festival. S Općinom Primošten dogovorena je suradnja na najmanje idućih pet godina

Kreativni direktor festivala Mate Škugor otkrio je razloge promjene mjesta održavanja SuperUha te se zahvalio Šibeniku na podršci proteklih godina.

'Premda je festival već u drugoj godini održavanja počeo poslovati pozitivno, ostaje činjenica da smo uložili ozbiljan novac u njegovo pokretanje. U pitanju su bila jednim dijelom vlastita sredstva, drugim sredstva od strane naših dobavljača s kojima smo dogovorili otplatu usluga u skladu s realnim mogućnostima, no najvećim se dijelom radilo o pomoći koju su nam nesebično pružili pojedinci koji vjeruju u ovo što radimo i kojima smo na istoj neizmjerno zahvalni. I upravo zbog tih ljudi nismo sebi mogli dozvoliti na nastavimo funkcionirati po dosadašnjem principu jer bi na taj način navedena sredstva, koja su nam posuđena u najboljoj vjeri, vraćali još barem deset godina, što bi bilo apsolutno neodgovorno s naše strane.

Na našu žalost, zahvaljujući raspršenosti vlastitih ulaganja u kulturu te nepostojanju adekvatne kulturne strategije u sklopu koje bi se postavili prioritetni projekti u koje bi se onda mogla ulagati značajnija novčana sredstva, Grad Šibenik nije bio u mogućnosti izaći nam u susret i omogućiti daljnji razvoj projekta, a da istovremeno uredno izvršavamo obaveze prema tvrtkama i pojedincima koji su istom omogućili postojanje. Inicijalno rješenje ove situacije nametnulo se samo po sebi, a bilo je preseljenje festivala u Zagreb gdje su nam troškovi produkcije gotovo za trećinu niži te bismo tako rezanjem rashodovne strane proračuna ovog projekta postigli željeni cilj', rekao je Mate Škugor.

Onda je uslijedio neočekivani poziv načelnika Općine Primošten Stipe Petrine, za kojeg se ispostavilo da je veliki ljubitelj rock glazbe koji na koncerte odlazi i izvan granica Hrvatske, a koji je već dugo razmišljao o pokretanju festivala u Primoštenu.

'Nakon početnog iznenađenja, a znajući kako je u pitanju ozbiljan političar koji je primjerice ovu nekad bogatu općinu kojoj je prijetilo ukidanje jer su je njegovi prethodnici tijekom devedesetih doveli na rub propasti, u samo nekoliko godina po dolasku na vlast doslovno preporodio i pretvorio u jednu od najuspješnijih općinu u Hrvatskoj, taj smo poziv shvatili ozbiljno i već na prvom sastanku dogovorili gotovo sve detalje u vezi realizacije festivala SuperUho u Primoštenu', kaže Mate Škugor.

Prvo ime koje će nastupiti su Mudhoney iz Seattlea, jedni od glavnih inicijatora uzleta tamošnje scene krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća na krilima kojeg je i nastao popularni grunge. Već prvim singlom 'Touch Me I'm Sick' Mudhoney postaju predvodnici scene, a sama pjesma postaje underground himna koja na Seattle skreće pažnju, najprije ostatka Amerike, a potom i cijelog svijeta. I premda nikad nisu doživjeli komercijalan uspjeh poput nekih sljedbenika, u prvom redu Kurta Cobaina koji je uz Melvins upravo Mudhoney navodio kao glavne uzore i inspiraciju za nastanak Nirvane, svojim su beskompromisnim garažnim zvukom kreirali kultni status koji su zadržali sve do danas.

Bend je posljednji put bio u Hrvatskoj u svibnju 2013. u sklopu Žednog uha u Zagrebu.