BELA TARR

'Mađarska filmska industrija sad je slomljena'

01.02.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Slavni mađarski redatelj Bela Tarr u otvorenom pismu pozvao je svoje kolege na javni sastanak zbog nedavnih reformi zakona o financiranju mađarskog filma

'Vjerujte mi, radije bismo organizirali 44. nedjelju mađarskog filma koja se tradicionalno održava u veljači, radije bismo prikazivali filmove, pričali o njima i uvažavali kvalitetno stvaralaštvo, zato što je Nedjelja mađarskog filma oduvijek bila proslava mađarske kinematografije. Ovo je prvi put da je ne možemo organizirati jer nemamo što prikazati. Nemamo što slaviti', stoji u otvorenom pismu Bele Tarra, predsjednika mađarskog Udruženja filmskih radnika koje organizira tu manifestaciju.

Bela Tarr otvoreni je protivnik nedavnih reformi zakona o financiranju mađarskog filma koje predvodi holivudski producent Andrey G. Vajna ('Umri muški 3', 'Rambo 2 i 3', 'Sirove strasti 1 i 2', 'Terminator 3'). Stupivši na čelo Filmskog fonda, Vajna je uveo nove uvjete za financiranje filmova koje se zasnivaju na komercijalnom uspjehu.

'Ova industrija je sad slomljena. Smatram da je krajnje vrijeme da ispitamo stvarno stanje naše profesije, da razgovaramo o nekim zajedničkim problemima i da razvijemo ideje za budućnost. Moramo protestirati jer smo odrasli ljudi koji moraju preuzeti sudbinu u svoje ruke', dodao je Tarr u otvorenom pismu.