U KINIMA: 'MACHETE UBIJA'

Machete više dosađuje nego što ubija

23.10.2013 u 13:48

Bionic
Reading

Machete se vraća u još jednoj zanemarivoj posveti trashu

Stariji eksploatacijski i općenito filmovi žanra trash oduvijek su imali publiku koja ih smatra kultnim ostvarenjima i sjajnim izvorom zabave. Spoj niskih produkcijskih vrijednosti, lošeg scenarija, često sramotne glume i očajnih montažnih izbora pretvara dotične uratke u neplanirane komedije specifičnoga šarma. Redatelj Robert Rodriguez pokazao je ljubav prema žanru solidnim 'Planetom terora' i nekoliko godina kasnije s 'Macheteom', kojime je dodatno zakoračilo u smjer parodije s osrednjim rezultatima. Nastavak 'Machete ubija' ima manje šarma od prvijenca, više komedije i dulje traje, ali je li barem zanimljiv i zabavan? Odgovor je na žalost, većinu vremena, ne.

Problemi filma zapravo su identični prvijencu. Jasno je da nema smisla kritizirati dijalog i scenarij kada je riječ o posveti trashu, ali Rodriguez opet spaja sve specifičnosti žanra u čudnu i rastegnutu cjelinu koju će jedino cijeniti neiskusna ili mlada publika. Naime, 'Machete ubija' oslanja se, ponovno, na seksualni i groteskni humor koji brzo postaje dosadan (zbog repeticije) i pretvara većinu akcijskih sekvenci u nezanimljive nakupine loših kompjutorski generiranih efekata. Iako je glavna zamisao upravo da budu jeftini, današnja loša računalna animacija nema isti šarm kao loši praktični efekti starih filmova, što će iskusniji gledatelji itekako primijetiti. Oba uratka 'Machete' zapravo ispadaju jeftini moderni akcići bez pravog trash 'faktora' što nije samo pretjerana količina krvi, eksplozija, metaka i općenito efekata. No Rodriguezu je barem jasno kako glumci u suludim ulogama čine većinu trash 'recepta' pa se možemo zadovoljiti primjerice manijakalnim nastupom Mela Gibsona ili brojnim gostujućim zvijezdama, ali ništa ne može opravdati dugo trajanje. Upravo duljina gdje prevladava dosada zbog nedostatka kreativnih ideja čini 'Machete ubija' zanemarivim iskustvom.

Ljubitelji prvog 'Machete' uglavnom će biti zadovoljni nastavkom jer se zasniva na istim idejama. Gledatelji kojima je prvijenac predstavljao osrednje ili čak loše iskustvo, slobodno mogu zaobići još jedno Rodriguezovo slabo ostvarenje u nadi da će novi 'Sin City' vratiti redateljev ugled.