Fit

'Live – Uz Rijeku'

06.02.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Krajem 2008. riječka grupa Fit se okupila i održala mini povratničku turneju, kada je i rođena ideja da se riječki koncert snimi i objavio kao album. Nažalost, ostaje nam samo žaljenje što je u pitanju kratkotrajno okupljanje, a ne i nastavak karijere

Nakon dva albuma ('Uz Rijeku' i 'Daj mi ruku') objavljena na prelasku iz 80-e u 90-e, grupa Fit je jednostavno osvojila tadašnju državu svojim gitarističkim popom i sjajnim zaraznim melodijama i refrenima koje su stvorili Miro Tešević, Zorko Opačić i Davor Lukas, koji je ujedno postao i najseksipilniji pjevač tadašnje scene.

 

No, što zbog razmirica među Davora i Mire, što zbog raznih okolnosti, Fit se razišao neposredno pred objavljivanje trećeg albuma koji nikada nije ugledao svjetlo dana. 25 godina kasnije, Davor i Zorko bez Mire, ali s prekaljenim riječkim bubnjarom Tonyjem Tibljašom umjesto Siniše Banovića i basistom Davorom Vučetićem iz grupe Dr. Steel, okuplja se na proslavi riječke scene i u Stereo dvorani održava povratnički koncert na sveopće zadovoljstvo riječke publike. Koncert je snimljen i objavljen kao album i sva sreća da je tako, jer bi Fit ostao trajno zaboravljen na prelasku u zadnje desetljeće 20. stoljeća.

 

Dakle, tko ih nikada nije slušao do tog trenutka, mogao se samo zapitati zašto nikada nije čuo za grupu Fit ako su tako dobri, tako usvirani, imaju tako dobrog pjevača i odlične pjesme. Oni koji ih se sjećaju, žalosno su zaključili da Fit nikada nije dobio nasljednika niti se iza njih pojavila slična grupa takvog scenskog naboja koja pršti energijom i u kojoj gitara zvuči kao kod najžešćeg rock benda, ali u skladu s pop izričajem, dajući fantastičan konačan zvuk grupe koji je mnogima ostao u najboljem sjećanju.

 

Drugim riječima, ponovno okupljanje grupe Fit mnogi su dočekali sa skepsom spominjući 'mamuzanje mrtvog konja', no zapis s nastupa u Stereo dvorani govori sasvim suprotno. Kao da nikada nisu stali, kao da su počeli jučer i kao da je cijeli svijet njihov. Odlično! Druga je stvar što su članovi danas podbuhli, zadrigli, s po desetak i više kila na sebi i što nema više onog strastvenog skakanja po pozornici, no glazba koju nude je vrhunska.

 

Odličan album kao podsjetnik na neko prošlo vrijeme i poziv novim generacijama da se za savjet obrate onima koji znaju. 'Live – Uz Rijeku' je album za uživanje i odličan primjer kako pop može dobro zvučati!

Ocjena: 9/10

Izdavač: Dallas Records