NAGRADE NAJBOLJIMA

Lezbijska ljubavna priča pobijedila u Cannesu

26.05.2013 u 21:04

Bionic
Reading

Na filmskom festivalu u Cannesu proglašeni su i pobjednici – Zlatna palma otišla je ljubavnoj priči 'Plava je najtoplija boja'

Francuski film 'La vie d'Adèle' (Adelin život) dobio je ovogodišnju Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu. Steven Spielberg nije nagradio samo redatelja Abdellatifa Kechichea, već i dvije glavne glumice - Adèle Exarchopoulos i Léu Seydoux

'Ovaj film prekrasna je ljubavna priča', rekao je Steven Spielberg


Žiri se, prema vlastitim riječima, osjećao povlaštenim što im je bilo omogućeno vidjeti priču s tako dubokom ljubavnom tematikom.

Grand Prix dobila su braća Coen za 'Inside Llewyn Davis' (U unutrašnjosti Llewyna Davisa) – tjedan života razočaranog žitelja Greenwich Villagea 1961., a Nagrada žirija otišla je japanskoj drami 'Like father, like son' (Kakav otac, takav sin).

Nagradu za najbolju glumu dobili su Berenice Bejo za ulogu u 'The Past' (Prošlost) i Bruce Dern iz filma 'Nebraska'. Kineski filmaš Jia Zhangke dobio je nagradu za najbolji scenarij za film 'Touch of sin' (Dodir grijeha), a nagradu za najboljeg redatelja dobio je Amat Escalante za meksički film 'Heli'.