U KINIMA: 'LEGO FILM'

Lego-kocke uzvraćaju udarac

10.02.2014 u 08:19

Bionic
Reading

Iznenađujuće zabavno i dobro osmišljeno iskustvo za sve uzraste

Filmovi koji se temelje na stvarnim proizvodima ili kompanijama često nalikuju samo izrazito skupim i dugim reklamama. Na prvi pogled, 'Lego film' djeluje kao da je upao u takvu 'zamku', ali konačni uradak uspijeva, na sreću publike, biti više od besmislene promocije proizvoda tvrtke Lego. Redateljski dvojac Phil Lord i Chris Miller dokazali su se sjajnom komedijom '21 Jump Street', a ovdje nastavljaju istim tempom uzevši zasluge i za scenarij.

Iako je osnova filma promocija proizvoda Lego, kreativnost i stalni osjećaj zaigranosti uspješno nadilaze moguće probleme takve 'podloge' i stvaraju stalno zabavno i pamtljivo iskustvo. Ovo možda nije jedan od najboljih animiranih filmova i svakako ima mane, ali je pun 'karaktera' i dobrog humora.

'Lego film' ne ograničava se žanrom gdje se uradci sve češće pišu isključivo za dječju publiku i to mu je najveća prednost. Dosjetke su izvrsne i pametne s mnogim referencama na popularnu kulturu ili čak na vlastitu radnju. Gledatelji će teško odoljeti šarmu brojnih likova jer su čak i stereotipi zanimljivi, upravo jer se stavljaju u dinamičnu radnju koja vješto spaja parodiju s konačnom moralnom poukom. Dodajmo k tome besprijekoran vizualni dizajn i računalnu animaciju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i lako je izgubiti se u svijetu i atmosferi 'Lego filma'.

Bez otkrivanja priče, uvođenje 'ljudskog elementa' pred kraj filma djeluje suvišno, naglo i možda je najveća mana, ali barem su redatelji i scenaristi Lord i Miller sveli to na minimalno trajanje vraćajući nas brzo u središte animirane raskoši.

Zaključno, 'Lego film' ostvarenje je kojemu se mogu oprostiti nedostaci jer ostvaruje težak cilj: kontinuirano zabavlja publiku s mnogo šarma i pametnog humora i to ga čini preporukom za sve uzraste.