ŠKVADRA I POL

Legendarni dječji junaci malih i velikih ekrana

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 18.03.2013 10:32
  • Objavljeno 18.03.2013 u 10:32
Kolaž - dječji filmovi

Kolaž - dječji filmovi

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Nakon velikog uspjeha filma 'Koko i duhovi' u kina nam je 28. veljače stigao drugi dio filmskog serijala o avanturama slavnog Kušanovog junaka, napet i opako uzbudljiv 'Zagonetni dječak'. Kokovim tragom prisjetili smo se omiljenih dječjih junaka malih i velikih ekrana uz koje smo odrastali, smijali se i plakali. Na vama je, kako to već ide, da među dragima odaberete najdraže

Hrabrica i frajerčina Koko

Kušanov junak jedan je od najslavnijih, najhrabrijih i najfrajerskijih junaka hrvatske književnosti za mlade, ali i općenito, stoga nije ni čudo da je čest gost hrvatskih kazališta za mlade. No čudi njegovo rijetko gostovanje na malim i velikim ekranima. Tek se, uz aktualne filmove o Koku, sjećamo napete serije 'Operacija Barbarossa', nastale po romanu 'Zagonetni dječak' i snimljene 1989. godine. Tom prilikom Koka je glumio Kruno Martinović, dok je tridesetak godina kasnije u Kokov kostim uskočio Antonio Parač. Učinio je to u hit filmu 'Koko i duhovi' redatelja Daniela Kušana te sasvim friškom 'Zagonetnom dječaku' u režiji Dražena Žarkovića, koji, sudeći po napetosti i uzbuđenju te reakciji prvih gledatelja, ima veliku šansu pridružiti se svom prethodniku na popisu hit filmova.


Mala slatka lažljivica Melita

Iz rukava, pardon, pera jednog od najvećih književnika za djecu, Ivana Kušana, uz Koka je ispalo još nekoliko slavnih junaka, pa tako i neodoljiva lažljivica Melita. Omiljena serija brojnih generacija mladaca snimljena je 1983. godine u autorstvu samog autora i redatelja Milivoja Puhlovskog. Važan i prevažan dio neodoljivosti serije leži u samoj Meliti, odnosno preslatkoj zloćki Gorani Stepanić. Marina iz 'Smogovaca' u ulozi Melite zavodi sve redom šiškama, odlučnošću i glumačkom uvjerljivošću koja nas tjera da u potpunosti vjerujemo ili se bar nasmijemo njenim pomaknutim istinama. Čak i kad sama u njih prestane vjerovati.


Vrageci smogom omotani

Godinu dana prije 'Melite' Puhlovski je režirao kultne, legendarne… i ostale 'Smogovce' po romanima Hrvoja Hitreca. Kako su junaci serije, Vrageci, neodvojivi poput sardina u konzervi (posebice u uvodnim kadrovima), tako smo ih zamislili kao omiljen nam grupni lik. Riječ je o petorici braće prepuštene samima sebi nakon što je mama Vragec otišla u Njemačku trbuhom za kruhom. Redom, oni su Dragec (Tomislav Štriga), Pero (Ivica Zadro), Mazalo (Damir Šaban), Cobra (Mario Mirković), Štefek (Željko Bilen) i Buco (Edin Osmić). Dok Dragec pokušava držati škvadru na okupu, Pero naganja loptu u Dinamu, Mazalo maže slikarije, Cobra je ludi znanstvenik, Štefek obiteljska mudrica, a Buco izjelica koja u žaru tamanjenja slatkih zalogaja stihove popevke 'na Sleme, na Sleme, na Sleme' brzinski mijenja u 'u špajzu, u špajzu, u špajzu'. Svi oni čine tek mali dio vesele škvadre smogića koja nas uveseljava svakom novom reprizom.


Ivo 'sinjegalebni'

Nakon zagrijavanja vratimo se samim korijenima. Veliki hrvatski redatelj Branko Bauer svoj je prvi dugometražni film posvetio i uputio upravo djeci. Riječ je o filmu 'Sinji galeb' snimljenom davne 1953. godine, prema predlošku nekad jako popularnog romana Tone Seliškara Družina Sinjeg galeba'. Prvi dječji filmski junak Ivo sa svojim dečkima pokušava obnoviti jedino što mu je ostalo od oca – jedrenjak Sinji galeb. Nakon što ga urede mještani odluče uzeti Galeba u zamjenu za očev dug, no dečki se ne daju!


Pero Kvržica i njegova družbica

U situaciji koja pomalo podsjeća na Ivu i njegove pajdaše nalaze se Pero Kvržica injegova družbica Medo, Šilo i Dijete Milo. I oni u romanesknom klasiku Mate Lovraka i filmskom klasiku Vladimira Tadeja zasuču rukave, no u pogon ne pokreću brod, već stari seoski mlin. Nakon niza peripetija, svađa i mirenja to im, pojačanima dragim drugaricama, pođe od ruke te mlin prepuštaju u ruke seljacima. Naslovni Pero Kvržica, kojeg glumi tada mlađahni, a danas cijenjeni hrvatski glumac Mladen Vasary, bistar je, mudar, snalažljiv i nadasve pravedan, a sam film jedan je od najvoljenijih hrvatskih filmova.


Ljuban od složnih ručica

Još jedan roman Mate Lovraka pretočen na filmsku vrpcu spada u apsolutne klasike ne samo dječjeg, već hrvatskog filma u cjelini. Riječ je o 'Vlaku u snijegu', toploj priči zimom omotanoj o prijateljstvu koje pobjeđuje sve, pa i snježne namete. Film je režirao Mate Relja, a za songove, sve same hitove, zaslužan je Arsen Dedić. Prisjetimo se samo nekoliko stihova: 'Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može'. Onim rijetkima koji možda nisu pogledali film recimo tek da priča prati seoski razred koji vlakom putuje na izlet u Zagreb i natrag. Po povratku vlak upadne u snježnu mećavu, a promrzli, bolesni i posvađani učenici, motivirani jednim, jedinim i najhrabrijim Ljubanom, kreću ga otkopavati. Sa snijegom nestaju i ljutnje te se vraća pravi drugarski duh. Ljubana je glumila najveća jugoslavenska dječja zvijezda – neponovljivi Slavko Štimac.


Legendarni Mirko i Slavko

Na krilima prijateljstva i sloge dolazimo do slavnih Mirka i Slavka, likova nekad popularnog stripa koji je izlazio od 1963. do 1974. godine u tiraži od nevjerojatnih 200 tisuća primjeraka. Mirko i Slavko su mlađahni partizanski kuriri koji su svojom spretnošću i autorskim pretjerivanjem nadmudrivali Nijemce uvijek i svugdje. Na filmska platna ih je prenio Branimir Tori Janković, a nama još uvijek u ušima, vicevima i ostalom zvoni legendarni dijalog: 'Mirko, pazi metak! – Hvala Slavko, spasio si mi život!'

Dječak Ranko i pas Hund

Vratimo se dječjoj legendi jugoslavenskog filma, Slavku Štimcu. Prije Ljubana u 'Vlaku u snijegu', Milana u 'Salašu u Malom Ritu' i Pere Trte u 'Specijalnom vaspitanju', 12-godišnji Slavko je dotaknuo filmski tron ulogom dječaka Ranka u filmu 'Vuk samotnjak'. Riječ je o još jednoj klasičnoj i opako dirljivoj priči o prijateljstvu, no ovog puta između dječaka i psa. Dječak je Ranko, pas poludivlji njemački ovčar Hund, a oni treći, negativci, seljaci koji organiziraju hajku na Hunda, misleći da je vuk. Film je režirao Obrad Gluščević, uz Bauera, Tadeja i Relju jedan od najznačajnijih hrvatskih autora filmova za djecu i omladinu.

Napomena: u ovom klipu Slavko 'priča' na engleskom


Jeleeenkoooo!

Svoju je veličinu Obrad Gluščević potvrdio još jednom neopisivo dirljivom ljudsko-životinjskom pričom – serijom 'Jelenko'. Seriju je snimio po scenariju svoje supruge Maje, a prste u cijeloj priči ili barem njenom glazbenom sloju imao je opet Arsen Dedić. Jelenko je lane koje spašava skupina djece, nastavivši se brinuti o njemu. I ta serija ispunjena je prijateljstvom, mladenačkom ljubavi i skromnim skladom. Koliko su Jelenko i škvadra bili i ostali omiljeni među gledateljima, pokazuje jeka mladih glasova koja nas i dan danas prati – 'Jeleeenkooo!' - ali i stalne reprize serije.


Floki koji se ne daje i ne predaje

Za kraj životinjskog bloka i druženja s omiljenim dječjim junacima ostavili smo četveronožnog mješanca Flokija, pripovjedača serije 'Ne daj se, Floki'. Nakon što njegov dotadašnji dom – prigradski voćnjaci i povrtnjaci – postanu nizovi zgrada Flokiju ne preostaje ništa drugo nego se ukućiti, pardon 'uzgraditi'. Život u i oko zgrade otvara mu nove vidike te Floki upoznaje šaroliku paletu zanimljivih likova i pokojeg pajceka u kadi. Duhovitu i toplu seriju režirao je Zoran Tadić, Flokijev tekst govori Pero Kvrgić, a uvodni song pjeva Đimi Stanić. Za kraj, idemo svi uglas s Đimijem: 'Ne daj se, Floki / uspravi uši, jer ti si još jedini taj, / a kad te zazebe u krznenoj duši, / pred stubište stani i laj'!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!