FILM O CIJEPLJENJU

Legendarni De Niro u neočekivanom skandalu

26.03.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Čuveni holivudski glumac Robert De Niro našao se u središtu skandala nakon što je preuzeo odgovornost za emitiranje filma Vaxxed na Tribeca Film Festivalu

Naime, čovjek koji stoji iza filma Vaxxed je osramoćeni liječnik Andrew Wakefield, koji je dokazano lažirao studiju koja upućuje na povezanost cjepiva MoPaRu i pojave autizma kod djece. Istraga je pokazala da je studija bila fabricirana, da je Wakefield bio u sukobu interesa jer je promicao svoje vlastito cjepivo, njegov rad je odbačen, a on je diskreditiran. No mit se ipak zadržao u krugovima antivakcinalista u kojima je Wakefield stekao kultan status svojevrsnog zviždača - mučenika.

Iako je ideja o prikazivanju filma Vaxxed prvotno naišla na očekivan otpor, obzirom da se radi o filmu koji promiče davno opovrgnute teorije zavjere štetne po zdravlje, suosnivač Tribeca Film Festivala i slavni glumac Robert De Niro otkrio je kako je upravo on 'pogurao' emitiranje filma na tom uglednom festivalu.

'Grace i ja imamo dijete s autizmom i vjerujemo da je važno otvoreno raspravljati i istražiti sve ideje koje okružuju slučajeve autizma. U 15 godina otkako smo osnovali Tribeca Film Festival, nisam nikad tražio da se neki film prikaže ili se miješao u program festivala. Međutim, ova tema je vrlo osobna za mene i moju obitelj i želim da bude diskusije, zbog čega ćemo prikazati film Vaxxed. Ne podržavam taj film osobno niti sam protiv cijepljenja; samo otvaram priliku za razgovor o toj temi', rekao je 72-godišnji glumac.

De Nirova podrška prikazivanju antivakcinalističkog filma na uglednom festivalu već je naišla na brojne kritike u američkim medijima, te zdravstvenim i medicinskim krugovima.