OD 18. DO 25. SIJEČNJA

'Krugovi' Srdana Golubovića na Sundanceu

18.01.2013 u 17:21

Bionic
Reading

Na programu u četvrtak započetog Sundance Film Festivala premijerno će biti prikazana hrvatska manjinska koprodukcija 'Krugovi' u režiji Srdana Golubovića i hrvatskoj koprodukciji Propeler filma

U četvrtak je u Park Cityju u američkoj saveznoj državi Utah počeo Sundance Film Festival, najveći i najznačajniji američki festival nezavisnog filma. U Međunarodnoj konkurenciji igranog filma ove se godine prikazuje hrvatska manjinska koprodukcija Krugovi u režiji Srdana Golubovića s Leonom Lučevom u jednoj od naslovnih uloga. Film čiji je hrvatski koproducent Propeler film prikazuje se 18., 19., 20., 23. i 25. siječnja na nekoliko lokacija.

Nakon Sundancea, 'Krugovi' će biti prikazani u programu Forum prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. U istom programu prikazat će se i hrvatski film 'Obrana i zaštita' u režiji Bobe Jelčića koji je nedavno predstavljen na konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru.

'Krugovi' su suvremena priča o jednom herojskom djelu i njegovim posljedicama. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i Trebinju prateći likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivirani donositi odluke koje će im promijeniti živote. Nebojša (Nebojša Glogovac), svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, suočava se s ubojicom svog prijatelja kako bi odagnao grižnju savjesti; Haris Leon Lučev), koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća riskirajući sve kako bi pomogao ugroženoj ženi, a sin jednog od ubojica u susretu s ocem stradalog heroja otvara put za prevladavanje tragične prošlosti.

U glavnim ulogama pojavljuju se Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Vuk Kostić i Boris Isaković. Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske, hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Sundance Film Festival održava se od 17. do 27. siječnja 2013. u Park Cityju u saveznoj državi Utah u SAD-u, a film će biti prikazan u programu World Dramatic Competition (Međunarodna konkurencija igranog filma) zajedno s još 11 filmova iz cijeloga svijeta. Ovo je prvi put da se film iz regije našao u natjecateljskom programu ovog prestižnog festivala koji je Robert Redford osnovao 1984. godine.

Kratkometražni film 'What Do We Have in Our Pockets' hrvatskog redatelja s američkom adresom Gorana Dukića ('Mirta uči statistiku', 'Pizzeria Kamikaze'/'The Wristcutters') također je doživio premijeru na Sundance Film Festivalu u programu 2013 Sundance Film Festival Shorts.