U KINIMA: 'LANAC OSVETE'

Kronika definitivne propasti Nicolasa Cagea

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 28.05.2012 11:07
  • Objavljeno 28.05.2012 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Donekle zanimljiv triler koji potvrđuje da Cage ubrzano tone kao glumac

Posljednjih godina Nicolas Cage uglavnom glumi u dvije vrste filmova, a to su posve katastrofalni ili donekle gledljivi. Oni kvalitetni odavno su iznimno rijetki. Pitanje je u kakvu kategoriju spada 'Lanac osvete', triler pod redateljskom palicom Rogera Donaldsona koji u tom žanrovskom području ima iskustva iako su mu filmovi uglavnom osrednji. Činjenica da glumi i Guy Pearce pruža malo nade, ali teško je očekivati neku kvalitetu s obzirom da niti trailer nije odveć zanimljiv.

Iznenađujuće, 'Lanac osvete' nije potpuna katastrofa, ali daleko je od dobroga filma. Osnovna prednost je što je barem gledljiv i donekle zanimljiv ako ignoriramo nelogičnosti u priči. Zapravo, odgovor na pitanje koliko gledatelj može 'uživati' u filmu jest 'otpornost' na glumačko propadanje Nicolasa Cagea. Drugim riječima, ako gledatelj zanemari Cageov prilično neuvjerljiv nastup ili ga prihvati kao svojevrsnu parodiju, tada će pronaći prolaznu, ali brzo zanemarivu zabavu. Uistinu, Cage je toliko izvan svog lika da ga je ponekad teško gledati kako zakopava svoju karijeru. Činjenica da redatelj Donaldson voli koristiti nesuptilne krupne kadrove tijekom intenzivnih dijaloga ne pomaže situaciji, pogotovo kad Cage glumi bijesnog čovjeka bez uvjerljivog intenziteta. Naravno, Cage nije kriv za sve jer imamo i prilično zbrkani scenarij, ali svakako je očita nezainteresiranost u ulogu. Ovo je pogotovo vidljivo jer bolji glumac kao što je Guy Pearce uspijeva biti znatno uvjerljiviji usprkos scenarističkim nedostacima, iako niti on ne može neke situacije dovesti do sjajne razine kada je sve ostalo ispod očekivanja. January Jones ne posjeduje trunku karizme ili zanimljivosti kao glumica, što je bilo evidentno još u posljednjem filmu 'X-Men', a od nas se očekuje da ju prihvatimo kao snažnu ženu i općenito pamtljivog lika. Kao što je već spomenuto, redatelj često pribjegava čudnim krupnim kadrovima koji nisu prikladni događajima, ali sveukupno sasvim solidno odrađuje svoj posao pa preglednost uglavnom nije problem.

Zaključno, 'Lanac osvete' prepun je mana od kojih je najočitija glumački loš nastup Nicolasa Cagea. Usprkos tome uspijeva biti donekle zanimljiv film, ali svakako nije preporuka jer ne pruža ništa specifično dobro već samo prosječno. Solidna izvorna ideja filma nije potkrijepljena dobrom realizacijom, a inače sjajni glumci poput Guya Pearcea teško se snalaze u kaosu. Slobodno zaobiđite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi