MLADE DEMO SNAGE

Krešo i Kisele kiše pobjednici finala 3. HR demo kluba

15.05.2014 u 13:59

Bionic
Reading

Nakon nedavnih pobjeda Riječana u nogometu i vaterpolu, Forza Fiume izvikivalo se sinoć, s razlogom i u Zagrebu. Riječki punk rockeri Krešo i Kisele kiše sa svojom su vedrinom i energijom u HR demo klubu iskazali najsnažniji nastup. Osvojili su prestižni naslov pobjednika u jakoj konkurenciji sedam finalista koji su, među ostalim, konkurirali za snimanje prvog albuma u profesionalnim studijima Hrvatskoga radija

Projekt kojim HRT promiče i prvi put predstavlja nove autore na glazbenoj pozornici, održan je sinoć u više nego solidno ispunjenoj Tvornici kulture. S obzirom da dečki uživaju u muziciranju koriste svaku prigodu za svirku, pa je to i bio jedan od razloga zbog kojih su se prijavili na HR demo klub jer, inače, ne sudjeluju na takvim manifestacijama. Do sada su im se pjesme dosta svirale na Radio Rijeci, a vjerujemo da će hitoidne 'Inače?', 'U zemlji zvjezdica sjajnih', 'Uvijek', 'Lako je biti' i 'Još ti nije kasno' vrlo brzo zaživjeti i na nacionalnoj mreži. Polusatnim šou programom, mlade hrvatske demo snage podržao je Damir Urban sa svojim bendom. Urban & 4 odsvirali su pet pjesama uključujući i nove skladbe 'Sutra ćemo pričati' i 'Kada se voda povuče', a riječki je glazbenik, uz urednike HRT-a, bio i član ocjenjivačkog suda. Svoj glas u žiriju dala je i pjevačica i autorica pobjednika 2. HR demo klubaHana Blažević iz Indiga 7

Dečki se predstavljaju riječima: 'Krešo je Krešo, a Kisele kiše su skupina vrlo mladih i talentiranih ljudi koji nevjerojatnu potrebu za kreativnim izričajem izražavaju u obliku punk- rock skladbi'.

Iako na klupskoj sceni djeluju već godinama, Krešo i Kisele kiše još uvijek nemaju službeno diskografsko izdanje što s nestrpljenjem iščekuju pjevač i autor Krešimir Burić (1979.), trubač Krešimir Kunda (1987.), basist Silvio Peteani (1981.), gitarist Luka Vučetić (1991.), gitarist Nenad Stošić (1990.), bubnjar Marino Squarcia (1981.) i trombonist Petar Tepšić (1985.). Nije im bilo jednostavno - natjecatelji su imali samo 12 minuta za svirku, ali su punk-rockeri u to vrijeme uspjeli ugurati svojih pet skladbi u izravnom radijskom i internetskom prijenosu na Drugom programu te na regionalnim postajama Hrvatskoga radija, kao i i video streamu HRA 2.

Kreši i Kiselim kišama statuu HR demo kluba uručila je glavna urednica HRA 2 Jadranka Rilović, a autor projekta Željko Mesar pobjednicima je predao sat u kamenu, autorski rad umjetnika iz Varaždina, Robert Garafolić.

Drugoplasirani akustični pop rock sastav Film Noir, kao i ambiental funky rock zvuk zagrebačkih F5 zasigurno ćemo u idućoj godini slušati u eteru Hrvatskoga radija. Oba su sastava, u možda najjačoj sezoni natjecanja, kao utješnu nagradu dobili snimanje jedne autorske pjesme u najboljim resursima koje može ponuditi Hrvatski radio. Da završimo u duhu pjesme Kreše i kiselih kiša - 'Inače?'.

Pobjednik HR demo kluba odabran je u sjajnoj klupskoj atmosferi. 3. HR demo klub pamtit ćemo po dobrim autorima i skladbama. Za neke od njih smo uistinu prvi puta jer su tek izišli iz 'garaže', a pamtit ćemo i lijepa, neformalna prijateljska druženja u Klubu. (Zagreb, Rijeka). Svi finalisti HR demo kluba već su zaživjeli u radijskom eteru – ne sumnjajte, ovo nije zadnje što ste čuli od sastava Auguste, Scarlet Notes i Bad Mushrooms i Mikija Solusa.

Snimku finala 3.HR Demo kluba pogledajte 24. svibnja  na HTV 2 u 23 sata.

332641,332394,332012,331621