CESARIA EVORA U TVORNICI

Kraljica morne na još jednoj gaži u Zagrebu

05.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Cesaria Evora ispunila je Tvornicu do posljednjeg mjesta (i više od toga) te ponovo oduševila zagrebačku publiku, unatoč tradicionalno hladnom nastupu i još hladnijoj komunikaciji s publikom

Cesaria Evora pjeva mornu više od 50 godina, no globalna slava počela je 1988. kada je objavila svoj četvrti album 'La Diva Aux Pieds'. Otada do danas obišla je cijeli svijet, objavila je 12 albuma i ustoličila se na world music sceni kao neprikosnovena kraljica morne, glazbenog stila koji je nastao na njezinim rodnim Zelenortskim otocima.

Njezin koncert u Zagrebu već je peti ili šesti u zadnjih desetak godina, pa je i nastup u Tvornici u nedjelju navečer bio samo još jedna gaža. Jest da je publika (mahom od 40 godina pa naviše) bila oduševljena te je uživala u njezinom glasu i svirci njezinog osmeročlanog pratećeg benda punih sat i pol i jest da je njezin glas doista jedinstven i neponovljiv, ali je i činjenica da je koncert nalikovao samo još jednoj gaži.

Diva Cesaria je predstavila prateći bend nakon 45 minuta nastupa (ime, prezime i instrument - na portugalskom) te potom sjela i zapalila cigaretu te otpila nekoliko gutljaja pića, naišavši na gromoglasno odobravanje publike, dok je bend izvodio pripremljen instrumental. Potom je uslijedio i drugi dio koncerta i kraj još jedne gaže.

Nema sumnje da su njezina markantna pojava i njezin jedinstven glas koji izvodi mornu poseban glazbeni doživljaj koji ostavlja tragove na duši, međutim… Budući da ima 68 godina života i više od 50 godina pjevačkog staža te 20 godina boravka pri samom vrhu world music scene, za očekivati je neka komunikacija s publikom, odnos između umjetnice i obožavatelja, a ne samo suho izvođenje prekrasnih pjesama uz pratnju nabrijanih glazbenika koji bi, s obzirom na energiju koju su pokazali, mogli tako do jutra.

Tvornica se ponovo pokazala pretijesnom za umjetnicu poput Cesarie Evore jer očito je da se zagrebačka publika i diva sa Zelenortskih otoka vole i ne skrivaju tu ljubav. Kako publike prema umjetnici, tako i umjetnice prema dobroj gaži.

 



Cesaria Evora u Tvornici