DOKUMENTARAC NA TURNEJI

'Kralj' u utrci za nominaciju za Oscara

21.11.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Od petka 16. studenog dokumentarni film 'Kralj' Dejana Aćimovića prikazuje se u Pasadena Laemmle Playhouse u Los Angelesu, a od 23. studenoga i u Quad Cinema u New Yorku

Neposredno prije losanđeleske premijere recenziju inspirativne filmske priče o hrabrosti bacača kugle objavio je i utjecajni Los Angeles Times, čiji kritičar Gary Goldstein piše: ''Kralj' je inspirativna priča o trijumfu pojedinca u prevladavanju ograničenja.' Uz LA Times, recenzije 'Kralja' objavili su Indiewire i Examiner

'Kralj' je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid koji je 1991. u teškom ranjavanju izgubio lijevu nogu. Četrnaest dana ležao je u komi, liječnici su mu jedva spasili život, a nedugo nakon toga ostavila ga je supruga. Ponovno je naučio hodati i jedva se odupro depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder.

Osim obitelji Darka Kralja, posebno sinova s kojima ima odnos pun topline, roditelja, prijatelja i susjeda iz Grubišnog Polja, u dokumentarcu upoznajemo karizmatičnog trenera bacačkih vještina Ivana Ivančića koji je u Darku od početka vidio šampionski potencijal i s kojim je dosegao vrhunce svoje sportske karijere. Aćimović prati Kralja i na njegovim napornim treninzima, ali i pri bezbrojnim pokušajima namještanja nove, posebno izrađene proteze uz pomoć koje postiže svjetske uspjehe. Prati ga i s njegovim najbližima te se kroz prizore toplog, dinamičnog i na momente duhovitog svakodnevnog života stvara slika o tome jednostavnom, velikom čovjeku.

Film je doživio svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a u Hrvatskoj je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Vukovar Film Festivalu te nagrade publike Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu i Liburnia Film Festivala u Ićićima.

Darko Kralj

Kinodistribucijom u Los Angelesu 'Kralj' je zadovoljio jedno od pravila selekcijskog procesa Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar te se može uključiti u utrku za nominaciju u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Uz to, 'Kralja' su Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti preporučili njezin član i producent svjetskog glasa Branko Lustig, Hrvatski paraolimpijski odbor te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), sir Philip Craven, koji u svojoj preporuci navodi da se radi o moćnom i očaravajućem filmu o jedinom atletičaru koji je pet puta zaredom rušio svjetski rekord na jednom svjetskom prvenstvu, što je izvanredan pothvat koji se ne može ponoviti.

'Kralj' je nastajao dvije godine u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o. te uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a za glazbu je zaslužan Livio Morosin