FILM BEZ SAVJESTI

Kontroverzni film o nacističkoj zvijezdi u njemačkim kinima

27.09.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Kontroverzni film koji se bavi antisemitskim filmom snimljenim 1940. i stvarnom pričom koja se krije iza tog filma imao je premijeru u Njemačkoj

Jud Suss – A film without conscience'  (Židov Suss - Film bez savjesti) redatelja Oskara Roehlera preispituje zašto je raniji film, koji se zvao 'Židov Suss', imao ogroman odjek unutar nacističkog režima. Fokus filma je na glavnom glumcu te njegovoj odluci da sudjeluje u filmu, zagovarajući gledište da ga je na to prisilio ministar propagande Joseph Goebbels

Originalna verzija filma je bila zabranjena 1945. Još uvijek je zaključana u njemačkim filmskim arhivima te se može pogledati samo uz vodstvo predavača koji usporedno objašnjava njegov povijesni kontekst.

BBC-jev reporter Vincent Dowd tvrdi da se novi film, koji zapravo prati proces snimanja i cjelokupnu situaciju oko stare verzije filma, pokazao kontroverznim kada je prikazan na filmskom festivalu u Berlinu početkom godine. Također dodaje da će njegovo prikazivanje široj publici omogućiti da sama donese svoj sud.

Radnja se događa za vrijeme Trećeg Reicha, kad se glumac Ferdinand Marian, koji još nije zvijezda, mora odlučiti da li da prihvati ili da odbije glavnu ulogu u izrazito antisemitskoj verziji filma temeljenoj na liku i djelu Josepha Sussa Oppenheimera, židovskog financijaša pogubljenog u Stuttgartu 1738. godine.

Britanska verzija filma, nazvana 'Jew Suss', u kojoj je glumio njemački glumac Conrad Veidthad, počela se prikazivati 1934, no bila je zabranjena u Beču zbog svojeg prosemitskog tona. Nacistička verzija filma, koja se općenito smatra direktnim odgovorom na britansku verziju, nije imala veze s povijesnim činjenicama.

Film je 1940. godine režirao Veit Harlan u kojem je Joseph Suss prikazan kao nepouzdan i manipulatorski nastrojen i prepun je uvredljivih rasnih predrasuda. Novi film prikazuje Ferdinanda Mariana kao ambicioznog pojedinca sa željom građenja karijere te svjesnog da je Goebbels želio vidjeti kvalitetno prikazivanje filma.

Prije kraja rata oko 20 milijuna Nijemaca pogledalo je film 'Jud Suss' te je bio prikazivan širom okupirane Europe.