NAGRADNJAČA

Konono no. 1 u Tvornici kulture

20.03.2012 u 09:24

Bionic
Reading

Nakon što su ljetos rasplesali Teraneo festival Konono no. 1 se vraćaju u Hrvatsku kako bi nam svojom magično-psihodeličnom plesnom glazbom uljepšali dolazak željno iščekivanog proljeća. Koncert će se održati 21. ožujka u Tvornici kulture, a mi jednom čitatelju/čitateljici poklanjamo dvije ulaznice. Koncert je otkazan!

Ovaj zombo trance glazbeni sastav punog imena L'orchestre folklorique T.P. Konono Nº1 dolazi iz Konga, točnije Kinshase, a osnovao ga je još davne 1978. talentirani svirač likembea i vozač kamiona Mawangu Mingiedi (koji je sada već dobrano zagazio u 70-e godine). Budući je pripadnik plemena Zambo, adaptirao je njihovu ritualnu glazbu koju izvodi bend sastavljen od tri električna likembea s vokalima, plesačima i udaraljkama napravljenima od sitnica s otpada, a sve je to rezultiralo iznimno originalnom glazbom koja bez problema izmiče uobičajenim klasifikacijama.

Svjetsku popularnost stekli su, mahom među ljubiteljima rock i elektronske glazbe, svojim sjajnim studijskim prvijencem 'Congotronics', a ubrzo je uslijedila i nagrada za najboljeg novog izvođača od strane Radija BBC 3. Prvi nastup izvan Afrike prethodio je samom izdavanju albuma budući su im kultni The Ex još 2003. organizirali zajedničku turneju po Nizozemskoj. Usljedile su brojne druge suradnje među kojima se izdvaja ona s Björk, kao i s Herbiejem Hancockom, za čiji su Imagine Project lani osvojili Grammya zajedno sa Sealom, Pink, India Arie, Jeffom Beckom i drugima koji su na tom albumu surađivali.

Krajem 2010. izdavačka kuća Crammed Discs objavljuje 'Tradi-Mods vs.Rockers', album na kojem njihovu glazbu sviraju između ostalih i Deerhoof, Animal Collective, Andrew Bird te Juana Molina, a čime je jasno dano doznanja kolika je važnost ove grupe za zvuk današnje pametne pop glazbe.

Koncert je otkazan!