21. OŽUJKA

Konono no. 1 nakon Terranea dolaze u Tvornicu

19.03.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Nakon što su ljetos rasplesali Teraneo, Konono no. 1 se vraćaju u Hrvatsku te će nam 21. ožujka u Tvornici kulture svojom magično-psihodeličnom plesnom glazbom uljepšati dolazak željno iščekivanog proljeća

Ovaj zombo trance glazbeni sastav punog imena L'orchestre folklorique T.P. Konono Nº1 dolazi iz Konga, točnije Kinshase, a osnovao ga je još davne 1978. svirač likembea i vozač kamiona Mawangu Mingiedi (koji je sada već dobrano zagazio u 70-e godine).

Budući da je pripadnik plemena Zambo, adaptirao je njegovu ritualnu glazbu koju izvodi bend sastavljen od tri električna likembea s vokalima, plesačima i udaraljkama napravljenima od sitnica s otpada, a sve je to rezultiralo iznimno originalnom glazbom koja bez problema izmiče uobičajenim klasifikacijama.

Svjetsku popularnost stekli su, mahom među ljubiteljima rock i elektronske glazbe, svojim sjajnim studijskim prvijencem 'Congotronics', a ubrzo je uslijedila nagrada za najboljeg novog izvođača Radija BBC 3.

Prvi nastup izvan Afrike prethodio je samom izdavanju albuma jer je kultni The Ex još 2003. organizirao zajedničku turneju po Nizozemskoj. Uslijedile su brojne druge suradnje, među kojima se izdvaja ona s Björk, kao i s Herbiejem Hancockom, za čiji su Imagine Project lani osvojili Grammyja zajedno sa Sealom, Pink, Indijom Arie, Jeffom Beckom i drugima koji su surađivali na tom albumu.

Krajem 2010. izdavačka kuća Crammed Discs objavljuje 'Tradi-Mods vs. Rockers', album na kojem njihovu glazbu sviraju između ostalih Deerhoof, Animal Collective, Andrew Bird te Juana Molina, a čime je jasno dano do znanja kolika je važnost ove grupe za zvuk današnje pametne pop glazbe.

Ulaznice za koncert 21. ožujka u Tvornici kulture po pretprodajnoj cijeni od 80 kn mogu se kupiti u Aquariusu, Dirty Old Shopu, Rockmarku i Tvornici. Na ulazu će koštati 100 kn. Vrata se otvaraju u 21 sat, a koncert počinje u 21 i 30.