ŽELJEZNO NEBO

Komedija o nacistima iz svemira uskoro u kinima

06.04.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Uskoro u domaća kina stiže finska parodija 'Željezno nebo' za čije su snimanje čak i fanovi skupljali novac. Najskuplji finski film od 19. travnja igra u domaćim kinima, a glazbu potpisuje slovenska kultna grupa Laibach

Kontroverzni film već je izazvao interes javnosti nakon prikazivanja na ovogodišnjem Berlinaleu.

Radnja se vrti oko nacista koji su su nakon kraha u Drugom svjetskom ratu prebjegli daleko, čak na Mjesec. 70 godina su stvarali svoje carstvo na tamnoj strani Mjeseca. Kad američki astronauti ugroze njihovu bazu, Mjesečev führer odluči da je vrijeme za povratak. Četvrti Reich odluči poslati dva nacistička oficira da pripreme invaziju na Zemlju. Nacistička leteća NLO armada je spremna na napad, vremena je sve manje!

Otprilike pola filmskog budžeta koji je iznosio 7,5 milijuna eura je skupljeno od finskih sredstava, a ostatak od strane ostalih produkcijskih zemalja Njemačke i Australije. Zanimljivost je ta da su milijun eura skupili razgaljeni fanovi filma. Ono što čini 'Željezno nebo' posebnim jest stalna suradnja između filmaša i online zajednice. Filmska ekipa je u stalnom kontaktu s oko 250.000 fanova na tjednoj bazi.