KRATKOMETRAŽNI FILM

'Kokoška' Une Gunjak uvrštena u 53. Tjedan kritike u Cannesu

22.04.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Njemačko-hrvatska koprodukcija 'Kokoška' redateljice i scenaristice Une Gunjak uvrštena je u natjecateljski program kratkometražnog filma prestižnog Tjedna kritike, čije će se 53. izdanje održati od 15. do 23. svibnja, tijekom Filmskog festivala u Cannesu. Hrvatski koproducent 'Kokoške' je Siniša Juričić iz Nukleus filma

Radnja kratkometražnog filma 'Kokoška' smještena je u Sarajevo tijekom rata, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Selma misli da je kokoška kućni ljubimac, ali njezina majka ima druge planove. ''Kokoška' je vrlo osoban film na više nivoa',  objašnjava Una Gunjak, 'počevši od toga da sam rođena i odrasla u Sarajevu za vrijeme rata i da mi je tatin prijatelj zaista donio živu kokošku na vrata, jer sam tražila pile i krumpiriće za rođendan. No na mnogo važnijem nivou za mene je ovo jedan tip egzodusa – priča moje generacije, djece koja su prebrzo odrasla i prebrzo naučila neke životne lekcije, ponekad i na zastrašujući način'.

Uloge u filmu odigrali su Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović. Redateljica Una Gunjak autorica je i scenarija, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Jürgen Grözinger. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sniman u Zagrebu.

'Kokoška' je drugi projekt Nukleus filma koji je premijerno prikazan na Tjednu kritike: Juričić je koproducirao i višestruko nagrađivana 'Posljednja ambulantna kola Sofije', koji je 2012. u ovome programu osvojio i France 4 Visionary Award. 'Drugo uvrštavanje u program Tjedna kritike znači da netko prepoznaje to što radimo, jer jednom je slučajnost, a treća je sreća', izjavio je Siniša Juričić.

'Po prirodi sam trkač na duge staze i često uspoređujem sve ostalo s dugim trkama. Recimo da je Kokoška u selekciji Tjedna kritike kao utrka na 10 km na Olimpijadi gdje smo osvojili zlatnu medalju. Divna nagrada i hvala svima koji su naporno radili na filmu i onima koji su ga podržali,' izjavila je Gunjak

53. izdanje Tjedna kritike održat će se od 15. do 23. svibnja tijekom 67. Filmskog festivala o Cannesu. Program uključuje prve i druge filmove i cilj mu je otkrivati nova redateljska imena. Svoje su prve filmove ovdje prikazali Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Ken Loach, Wong Kar-wai, Alejandro González Iñárritu i Jeff Nichols, dok su zahvaljujući kratkometražnim filmovima uvrštenima u program pod lupu javnosti došli autori kao što su François Ozon, Gaspar Noé i Andrea Arnold.