PONEDJELJAK NA SFF-U

Ken Loach, Oliver Stone i agresivne čimpanze

06.05.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Subverziv Film Festival nam u ponedjeljak nudi prve epizode dokumentarnog serijala Olivera Stonea, film Kena Loacha, filmove igrane i dokumentarne konkurencije i okrugli stol o Chrisu Markeru

Subverzivni ponedjeljak počinje u 16 sati kinu Europa reprizom filma 'Duh četrdeset i pete' u kojem Ken Loach polazi od trijumfa Clementa Attleea i njegove Laburističke stranke na izborima 1945. U britanskom je parlamentu rekao da će se zalagati za socijalističku politiku i samo nekoliko mjeseci njegov je novi socijalizam posve izmijenio zemlju. Međutim, veselje i smijeh brzo su splasnuli. Sve što je Attlee nacionalizirao – rudnici, čeličane, plinare, željeznice, dokovi – dolaskom na vlast konzervativaca i njihove Željezne Lady bilo je privatizirano.

U 18 sati na programu su prve dvije epizode dokumentarnog serijala Olivera Stonea Neispričana povijest Sjedinjenih Država'. Prva epizoda naslova 'Drugi svjetski rat' bavi se upravo prekretnicom koju je izum atomske bombe donio u globalne geopolitičke odnose, a druga 'Roosevelt, Truman i Wallace' vodi nas u samo srce borbe: Amerika se približila Staljinu u borbi protiv Hitlera, Churchill i dalje propovijeda anglosaksonsku superiornost, a Rooseveltov zamjenik Henry Wallace pažnju usmjerava na kontroverzne teme dekolonijalizacije i progresivne politike zbog čega i gubi prve sljedeće izbore…


U igranoj konkurenciji u 20 sati gledamo film 'Živi' Barbare Albert. Glavna junakinja Sita pripadnica je druge generacije mladih Nijemaca koji moraju živjeti s ratnom krivnjom. Oduvijek je znala da je njezin voljeni djed tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik SS-ovih jedinica, no tek je na njegov 95. rođendan saznala da je njegova uloga u tim jedinicama bila puno utjecajnija i moralno dubioznija no što joj je bilo rečeno. Zato kreće na europsku odiseju na relaciji Beč – Varšava – Transilvanija ne bi li složila komadiće mozaika iz njegove prošlosti, uključujući Auschwitz.

Unter Menschen' dio je dokumentarne konkurencije. Riječ je o safari-parku smještenom na samom rubu Austrije, na granici s Češkom, u kojem boravi 40 čimpanza ilegalno prebačenih iz Sijera Leonea i hermetički izoliranih od ostatka svijeta. One su preživjele najgora mučenja koja su se nad njima provodila u laboratoriju farmaceutske kompanije Immuno. Zaražene HIV-om i virusom hepatitisa, traumatizirane, zbunjene i krajnje agresivne počele su mrziti ljude i za to imaju itekako valjane razloge.


Program u kinu Grič započinje u 19 sati okruglim stolom pod nazivom 'Marker – mjesto oproštaja' na kojem će nastupiti Ivana Keser, Marijan Krivak i Josip Grozdanić. Odmah nakon okruglog stola u sklopu istoimene retrospektive u 21 sat gledamo Markerov film 'Daleko od Vijetnama', realiziran kombinacijom dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma. Film je produkt zajedničke težnje skupine uglednih te idejno i senzibilitetom posve bliskih autora da u jeku Vijetnamskog rata 1967. na izrazito angažiran i motivirajući način iskažu jasan antiratni stav te prosvjed protiv američkog imperijalizma, ali i službene francuske politike koja si je dopustila da zbog američke pomoći u Indokini bude uvučena u prljav rat.

U 23 sata počinje i drugi popratni program Subversive Film Festivala: 'Queer izvan četiri zida' otvara se njemačkim filmom 'Raspberry Reich' Bruce La Brucea o radikalnom šiku s posebnim naglaskom na fenomen moderne njemačke ljevice koja je preuzela obilježja nekih radikalnih lijevih pokreta iz sedamdesetih godina (na primjer RAF-a).