SANJA DOLEŽAL:

Kada nastupe teški trenuci, zatresu se temelji čovjeka

17.12.2014 u 13:51

Bionic
Reading

Kada smo dogovarali intervju s pjevačicom i voditeljicom Sanjom Doležal, imala je samo jednu molbu: Da ne razgovaramo o nesuglasicama u Novim fosilima i Rajku Dujmiću. Ipak nam je priznala da su joj dani u Fosilima obilježili velik dio života te da to ne bi mijenjala ni za što. Otkrila nam je i kako se nosi s tugom nakon gubitka supruga Nenada Šarića, iznenada preminulog u svibnju 2012.

Sanja, kad god vas imamo priliku vidjeti, ne skidate osmijeh s lica. Je li lakše tako prolaziti kroz život i jeste li po prirodi optimist?
Istina je da sam po prirodi optimist. Kada dođu teški dani, pomislim, proći će i bit će bolje. Ne znam je li lako tako prolaziti kroz život - jednostavno ne mogu drugačije. Takva sam, kakva sam.

Zbog vedrog duha vrlo ste ugodno osvježenje u jutarnjem programu HTV-a. Jeste li kao djevojčica maštali o profesiji voditeljice? Tko su vam bili uzori? O čemu ste još maštali kao klinka?
Hvala na komplimentu za vedar duh. Zaista mislim da je važno započeti dan osmijehom, iako svatko od nas ima svoje probleme, tuge ili nevolje. Kao djevojčica maštala sam o mnogo stvari. Nisam sanjala o karijeri pjevačice ni voditeljice. Tek kao djevojka, kada sam upisivala fakultet, poželjela sam se baviti novinarstvom. Ali eto, život je htio drugačije i nije mi žao.

Kao 'Milena', koju ste opjevali, sada se i vi jutrima budite u pet zbog posla. Nekada ste u to vrijeme dolazili s gaža. Sjetite li se 'Milene' kad vam ujutro zazvoni budilica? Koliko vam rana ustajanja teško padaju, koliko su ona danas rezultat navike…?
Otkako su mi djeca krenula u školu, budim se rano ujutro, tako da mi je to već dugo postalo normalno. Nije mi teško ustati u pola pet ujutro, čak sat vremena prije 'Milene', jer se veselim emisiji. Imam super ekipu i sretna sam što sam opet na televiziji.

Je li stresno raditi emisiju uživo s toliko raznolikih tema i javljanja. Pamtite li neki gaf, anegdotu?
Obožavam raditi emisije uživo jer donose posebnu dozu adrenalina koja mi očito odgovara. Ima naravno i stresnih situacija, kada pukne veza s kolegama na terenu usred javljanja ili neposredno prije uključenja. Tada se snalazimo i tada je osmijeh obavezan. Gledatelji ne smiju primijetiti da se događa nešto neočekivano.

Karijeru pjevačice započeli ste kada vam je bilo samo 19 godina. Možete li zamisliti svoju kćer da se u tim godinama počne profesionalno baviti nekim poslom?

Moja kći ima 18 godina, maturantica je i sprema se za upis na akademiju u Austriji. Što god da odluči, ja ću joj biti podrška.

Jeste li s 19 bili dovoljno zreli ili dovoljno naivni da se uhvatite u koštac s izazovima koje nosi rad u tako popularnom sastavu?
Mudri ljudi kažu... mladost-ludost. S 19 godina daleko si od zrelosti, a blizu naivnosti. Takva sam bila i ja. Nisam shvaćala kakvu sam odgovornost prihvatila dolazeći u tako popularan i dobar sastav kao što su Fosili. Tek sam kasnije to shvatila i sretna sam da je sve dobro prošlo i da me publika prihvatila.

Kakve emocije u vama bude sjećanja na te prve dane u Novim fosilima?
Fosili su obilježili velik dio mog života. Uz njih sam rasla i sazrijevala i kao pjevačica i kao osoba. Ne bih to mijenjala ni za što.


Jesu li vam pedesete brzo stigle i kakve su?
Ajoj! Od 19 do 50-e proletjelo je za čas. Ne znam kako se to dogodilo tako brzo. Zadovoljna sam svojim pedesetima, dobro se osjećam, smirena sam te prihvaćam život i sve što on donosi. Voljela sam i bila voljena, imam predivnu obitelj, djecu i prijatelje.

Brojne žene kažu da su tek u četrdesetima postale svjesne sebe. Kako vi gledate na godine koje su iza vas, a kako na one koje tek dolaze?

Mislim da su mi tridesete bile najispunjenije. U njima sam postala majka i tada sam na svijet i sebe počela gledati potpuno drugim očima. Godine iza mene bile su divne, a vjerujem da će takve biti i one koje dolaze. Život je, usprkos svemu, divan i fascinantan, ponekad u ekstazi i zanosu, a ponekad u boli i očaju.

Što vas danas raduje, a što vas rastužuje?
Raduju me ljudi, moja djeca... rastužuju me ljudska patnja i bol.

Kakav odnos imate sa svoje dvoje djece, 18-godišnjom Leom i 20-godišnjim Lukom? Kako se oni nose sa slavnom majkom i medijskim napisima koji vas neprestano prate?
S djecom imam jako dobar odnos. Imala sam sreće da sam puno vremena provodila s njima otkako su se rodili. Bliski smo i povezani. Puno razgovaramo. Ponosna sam na njih jer vidim da odrastaju u divne ljude. Što se njih tiče, odavno su svjesni mojeg posla i to im ne predstavlja problem, osim što ne vole da ih se povlači po novinama.

Kao majka dvoje djece, što biste rekli da je u današnje vrijeme drugačije u odnosu na godine vašeg odrastanja? Je li danas teže odgajati mušku ili žensku djecu?
Teško je uopće odgajati djecu, bez obzira na spol. Vanjski utjecaji su toliko jaki da roditelji zaista moraju odvajati puno vremena da bi razgovarali s djecom i objašnjavali im svijet koji ih okružuje. Iako mislim da je najbolji odgoj upravo onaj djelima i svojim životom. Djeca nisu glupa - sve vide i razumiju.

Koliku podršku svoje djece uživate? U čemu se ona najbolje vidi?

Podržavamo jedni druge... nema tu puno riječi. Znaju da sam uvijek tu za njih i obratno.


Što vam je najviše pomoglo nakon suprugova odlaska? Koliko vam je vjera pomogla u teškim trenucima?

Vjera je dio mene i mog života. Ipak, kada nastupe teški trenuci, zatresu se temelji cjelokupnog čovjeka. Nema tu pomoći... vrijeme prolazi i naučiš živjeti sa svojom boli.

Bliže se blagdani. Kako se oni slave u vašem domu?
Uvijek je Božić bio najljepši dio godine u našem domu. Volim sve što blagdani donose, a najviše zajedništvo obitelji. Badnjak i Božić uvijek provedemo kod kuće uz okupljanje obitelji, na misi i poslije s prijateljima.

Znamo da ste vrsna kuharica. Koja su to obavezna jela na vašoj blagdanskoj trpezi?

Badnjak je nemrs, uz riblju trpezu, a za Božić su obavezne pašticada, purica s mlincima i puno sitnih kolača koje peku moja mama i prijateljice.

Imate li neki tajni recept kojim uspijevate odoljeti kolačima ili je sve stvar čelične volje i odluke?
Da imam recept ili čeličnu volju, ne bih imala viška kilograma. Tko zna, možda se volja pojavi ove godine.

Hoćete li novogodišnju noć provesti radno?
Novogodišnju noć ću provesti u dobrom društvu, s prijateljima.

Osim poslova vezanih uz televiziju, kakvi su vam glazbeni planovi? Planiraju li Novi fosili uskoro neki nastup?
Mnogo je glazbenih planova i želja, ali o tome više kada se ostvare. Što se tiče televizije, i dalje se ću vas buditi s osmijehom.

Imate li neostvarenih želja? Što si želite u nadolazećoj godini?
Mnogo toga želim u sljedećoj godini, ali moje su želje realne pa vjerujem u njihovo ispunjenje.