NOĆ ZA PAMĆENJE

Južnjački sludge metalci Crowbar pokorili Zagreb

08.03.2015 u 10:21

  • +5

Crowbar ponovno počastili Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Teški, masni i spori zvuk, zaštitni znak Crowbara, sludge metal senzacije iz New Orleansa, ispunio je sinoć Vintage Industrial bar dokazavši zbog čega s pravom nose titulu 'must see'

Gotovo katarzično iskustvo je vidjeti i čuti je ovaj neponovljivi bend koji predvodi karizmatični Kirk Windstein, simpatični bradonja moćnog glasa koji na najbolji mogući način projicira svu depresiju, beznađe i tugu ovog svijeta, pa ne čudi što su mnogi ljubitelji dobre svirke s puno žestokih gitara, subotnju večer iskoristili za druženje s ovim fantastičnim bendom.

Unatoč brojnim promjenama u ljudstvu, neumorni Kirk, koji je na glazbenom putu s Crowbarom već 25 godina, s ostatkom benda koji čine bubnjar Tommy Buckley, gitarist Matthew Brunson i basist Jeff Golden, na pozornici funkcionira bez greške.

Osnivač Crowbara i donedavno član super benda Down, predvođenog karizmatičnim frontmenom Pantere Philom Anselmom, sad se potpuno posvetio svom matičnom bendu. Na ovoj europskoj turneji u sklopu koje se, na radost fanova, zaustavio i u Zagrebu, Crowbar promovira aktualni album 'Symmetry In Black', deseti u diskografiji, za koji su glazbeni znalci i publika imali samo riječi hvale pa im je npr. Metal Hammer dodijelio impresivnih 9/10.

Od prvih taktova koji su proželi Vintage, bilo je jasno da će to biti jedno nezaboravno glazbeno iskustvo. 'Gospodari' teških riffova proveli su nas kroz svoj impresivan glazbeni opus uz pjesme poput 'The Cemetery Angels', 'Symmetry in White', 'All I Had (I Gave)', 'Burn Your World', 'I Have Failed' ili 'High Rate Extinction', kreiravši gotovo hipnotičko ozračje u kojem više ništa nije bitno.

Moćan, težak, 'masni' kako ga ocjenjuju kritičari, razarajući zvuk koji donosi atmosferu močvara Louisiane i zadimljenih rupa New Orleansa, žestinu klasičnog metala, južnjačkog hard rocka i blacksabbathovsko naslijeđe, ono je što ovaj bend čini jedinstvenim i s velikom bazom odanih štovatelja. Ne čudi ni što mnogi mladi bendovi ovog specifičnog žanra, upravo Crowbar navode kao svoj uzor.

'Ostali smo vjerni našem zvuku bez obzira na sve. Trendovi su dolazili i prolazili, ali mi smo se držali svoga. Nastavit ćemo svirati našu glazbu dok god smo tu', u jednom je ranijem intervjuu otkrio Windstein koji se nakon zagrebačkog koncerta družio s fanovima, fotografirao i davao autograme.

U tom iskrenom pristupu je upravo i čar Crowbara. Njihova bespoštedna, ujedno i moderna ali i arhaična glazbena vizija koja se upija u jednom dahu, uživo je doista zadivljujuća. Bez puno filozofiranja i iskreno, Crowbar udara ravno u glavu!

Budući da ih Zagreb uvijek toplo primi, nekako vjerujemo da će nas ovaj sjajan bend ponovno posjetiti na nekoj od svojoj budućih turneja.