U KINIMA: 'JEDI, MOLI, VOLI'

Julia Roberts otkriva kako 'pronaći sebe' na Baliju

  • Autor: Igor Saračević
  • Zadnja izmjena 05.10.2010 19:53
  • Objavljeno 05.10.2010 u 15:42
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Unatoč malo pretjeranom holivudskom 'ušminkavanju', film 'Jedi, moli, voli' sasvim je gledljiva ekranizacija bestselera Elizabeth Gilbert

Nakon što se u drugoj polovici proteklog desetljeća uglavnom posvetila obitelji, a na filmu se pojavljivala u epizodnim ulogama, Julia Roberts odnedavno se ponovno ozbiljnije prihvatila svoje karijere. Prošlogodišnji triler 'Ti mi lažeš najbolje', u kojem joj je partner bio Clive Owen, imao je dobrih momenata ali je u cjelini bio razočaravajući, što se odrazilo na rezultat u kinima – taj je film bio njezino najmanje popularno ostvarenje u posljednjih 15 godina (kada se uzimaju obzir filmovi u kojima je tumačila glavne uloge). No skeptike koji su već počeli komentirati kako je njezino vrijeme prošlo razuvjerila je svojim aktualnim filmom, dramom 'Jedi, moli, voli', čiji će konačan rezultat u svjetskim kinima vjerojatno biti negdje oko 150 milijuna dolara, što je vrlo zadovoljavajuće, s obzirom na to da je budžet filma iznosi 60 milijuna.

'Jedi moli voli' ekranizacija je istoimenog bestselera Elizabeth Gilbert iz 2006, u kojem je autorica prikazala godinu dana koju je provela putujući Italijom, Indijom i Indonezijom, tražeći 'velike životne odgovore' nakon što razvela od supruga s kojim je u braku provela osam godina. Naslov knjige, odnosno filma izravno je vezan uz središnja autoričina iskustva u svakoj od zemalja: u Italiju je išla radi uživanja u hrani, u Indiju kako bi učila meditirati i otkriti svoju duhovnu stranu, a u Indoneziji – točnije, na Baliju – namjeravala je naučiti kako balansirati užitak i duhovnost, no neplanirano je našla novu ljubav.

Foršpan 'Jedi moli voli'


Knjiga Elizabeth Gilbert postigla je velik uspjeh, ali mnogi su je itekako žestoko kritizirali kao pomalo dekadentnu eskapadu razmažene osobe koja je, između ostalog, svoje putovanje atraktivnim destinacijama u potrazi za svojim ispunjenjem mogla ostvariti bez većih problema zahvaljujući predujmu koji je dobila od izdavača svoje buduće knjige.

U adaptaciji redatelja i suscenarista Ryana Murphyja (tvorac serije 'Reži me'), zbivanja iz knjige još su ponešto pojednostavljena, zbog čega se Liz Gilbert na trenutke još više doima kao vrlo samoživa osoba; također, neke stvari su 'ispeglane' u tipično holivudskoj maniri (Brazilac Jose Nunes, u kojeg se stvarna Elizabeth Gilbert zaljubila, 17 je godina stariji od nje i već je bio u pedesetima kad su se upoznali, no u filmu ga, kao muškarca svojih godina, tumači 41-godišnji Javier Bardem). No stvari ipak nisu tako loše kako bi se, recimo, moglo zaključiti iz činjenice da je trenutačna prosječna ocjena filma na IMDb-u nimalo laskavih 4,8.

Film je, naravno, potpuno podređen Juliji, koja se pojavljuje praktički u svakom kadru. U svojoj interpretaciji ona dosta dobro nijansira Gilbertičinu potragu za samorealizacijom, svodeći na minimum glumačko paradiranje koje je znalo obilježiti njezine ranije ozbiljne uloge, pogotovo njezin oskarovski nastup u 'Erin Brockovich'. Julijin nastup možda je najintrigantniji u početnom dijelu, posebno u scenama s naočitim Jamesom Francom kao mladim glumcem s kojim Liz ostvaruje intenzivnu ljubavnu vezu, a najmanje je zanimljiv u talijanskom dijelu, koji se u cjelini doima previše klišeizirano (iako u njemu ima itekako zgodnih i zabavnih trenutaka).

James Franco i Javier Bardem izvukli su maksimum iz svojih uloga, no najbolji muški član glumačkog ansambla ipak je vrsni karakterni glumac Richard Jenkins, koji u indijskom dijelu filma glumi teksaškog poslovnog čovjeka koji u hramu nastoji pronaći svoj mir.

U konačnom zbroju, film 'Jedi moli voli', poput svoje junakinje, ima dosta mana, ali svakako jest gledljiv, pa nema nikakve sumnje da će imati itekako zahvalnu publiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!