GLAZBENA ČAROLIJA

Josipa Lisac ima novu pjesmu nakon dugih šest godina

17.06.2015 u 13:14

Bionic
Reading

Josipa Lisac ima novi singl 'Tu'. Glazbena umjetnica koja u svojoj bogatoj diskografiji ima brojne antologijske pjesme, na ovoj je surađivala sa Sašom Antićem (TBF), koautorom teksta, i Srđanom Sekulovićem Skansijem, autorom glazbe, aranžmana te producentom

'Skansi i ja smo već surađivali, poznajemo se već šest godina. Na svom posljednjem albumu 'Živim po svome' imala sam sjajnu pjesmu 'Naivni' i svidjelo mi se kako glazbeno razmišlja. Prije godinu dana mi je poslao oblik sadašnje pjesme. Kad mi je bila ponuđena kao finalizirana, sjetili smo se Saše Antića koji me oduševio kroz svoj rad s TBF-om i svime što su glazbeno radili. On je također neke stvari tekstovno obrazložio da dobiju današnju sliku koju svi mogu čuti. Na pjesmi je sudjelovao i Maro Market zadužen za klavijature, gudače, sampleove', ispričala je Josipa. U pjesmi su se, kaže, isprepleli njezin ženski i njihov muški senzibilitet pa je nastao jedinstven glazbeni spoj. Singl 'Tu' njezina je prva pjesma šest godina otkako je objavljen njezin album 'Živim po svome'. U međuvremenu je imala vokalnu suradnju s grupom Quasarr na pjesmi 'Ljubav'.

Na pitanje kako inače bira suradnike, osobe s kojima će raditi, odgovara da je to najčešće po senzibilitetu.
'Bitno mi je da se spoje razumijevanje, slično razmišljanje, slična glazbena stremljenja. Izuzetno sam zahvalna što sam pronašla istomišljenike, ljude koji su to prepoznali, prihvatili. To je nešto najljepše što umjetnik može doživjeti. Sa Skansijem i Sašom odmah sam se prepoznala, razumjela i naklafrala', kaže kroz smijeh.

Ljeto će umjetnica provesti - radno.
'U Ljubljani 26. lipnja imam veliki koncert u Križankama. Prije toga, 11. lipnja, idem na Brijune, a krajem mjeseca imam nastup u Celju pa idem od Zadra, na Špancirfest, u Nikšić... Bit će jako puno putovanja tijekom ljeta. Uz to, želimo snimiti i spot za pjesmu 'Tu'', otkrila je Josipa. Na pitanje kad će na odmor, Josipa se samo kroz smijeh zapitala što to uopće znači odmarati se.

'Prvo se jako umorim putujući, a onda se moram odmoriti da se popravim od putovanja. Posljednjih mjesec, dva napravila sam tako da nemam nikakvih obaveza, da nigdje ne putujem, kako bih mogla biti u studiju. Odmorit ću se. Odmor u krajnjoj liniji ne podrazumijeva to da ništa ne radiš. To mi je jezivo. Odmor je meni kad sam vesela jer sam nešto lijepo napravila. Meni je glazba odmor', izjavila je.

Ništa ne bi mogla raditi s tolikom strašću s kojom radi glazbu.
'Ja sam trebala postati glazbenica. Uvijek se događa ono što se treba dogoditi', rekla je.

Od mlađih generacija glazbenika mnogo ih je, kaže, zaokupilo njezinu pažnju. Često ide na koncerte i prati rad svojih kolega.

‘Jako mi se sviđaju ove tri djevojke koje sam pozvala na svoj posljednji koncert u zagrebačkoj Tvornici - Luce Ćustić, Dina Rizvić i Dunja Ercegović. Sviđaju mi se i Sara Renar, Radio Luxemburg, Gatuzo...  Jako vjerujem u potencijal mladosti, entuzijazma, bunta i promjene. Bila sam na nekoliko sjajnih koncerata prošle godine. Primjerice, ove godine je na Porinu trijumfirala Vatra koju sam zamijetila prije dvije godine na fantastičnom nastupu s Urbanom, da bih tek kasnije saznala da postoje već 15 godina. Na žalost, nismo toliko obaviješteni o domaćim izvođačima koliko bismo trebali biti, a mala smo zemlja. Previše je stranog programa na radiopostajama. Čemu parole 'stvarajmo Hrvatsko', a toga nema. Naravno da sam za to da smo obaviješteni o svemu što dolazi iz svijeta, ali i mi ovdje svoje stvaramo i moramo to poštivati i cijeniti', ističe Josipa.

 
Josipa podržava mlade glazbenike, a među ostalim joj se sviđa i grupa Vatra

Poslušajte novi Josipin singl:

Josipa Lisac - 'Tu'