U KINIMA: 'OTETA'

Još jedna besmislica Nicolasa Cagea

19.11.2012 u 10:49

Bionic
Reading

Akcijski triler koji zbog očajnoga scenarija djeluje poput parodije

'Oteta' je prvi film Nicolasa Cagea nakon 'Ghost Rider 2' i već po trailerima izgleda kao potpuno nepotrebna gnjavaža. Redatelj je žanrovski iskusni Simon West, s rezimeom koji uključuje 'Con Air', 'Tomb Raider' i novi 'Plaćenici 2' pa barem znamo da osnovna konstrukcija filma neće biti amaterski eksperiment, ali teško je očekivati remek-djelo s obzirom na kontinuirani pad glumačke karijere Nicolas Cagea.

Očekivano, 'Oteta' je sasvim nepotreban film, ali razina besmislenosti i scenarističke 'imbecilnosti' svakako je iznenađenje. Naime, nije problem u radnji koja ja gotovo uvijek predvidljiva i prepuna klišeja, već u motivacijama i ponašanju likova koji su posve nerazumljivi. Unutar prvih pola sata filma, gledatelju često nije jasno treba li ovo biti komedija ili ozbiljni triler zbog dijaloga koji često djeluje kao parodija, ali ga svi glumci provode ozbiljno. Svakako pohvalno za sve uključene glumce koji uistinu nisu loši kad tako besmislene rečenice mogu odraditi 'ravna' lica. Nicolas Cage sasvim solidno odrađuje svoju ulogu, pogotovo ako uzmemo u obzir da je dobio najviše scenarističkoga vremena, a tekst je uistinu promašaj.

Kako film 'izlazi' iz dosadnoga uvoda, tako gledatelj shvaća da je ovo uistinu snimljeno s namjerom da bude ozbiljan akcijski triler i da se ništa neće poboljšati. Koncept glavnog negativca i njegove motivacije besmisleniji su od ideje da je Nicolas Cage odjednom Bruce Willis u 'Umri muški', što ovaj film donekle nastoji napraviti. Drugim riječima, negativca su stvaraoci ovoga uratka zamaskirali u bezbroj 'opasnih' tetovaža, odstranili jednu nogu i pružili mu dijalog koji se sastoji od filozofskih rečenica ili povijesnih činjenica koje nemaju veze s ostatkom filma. Ovo je toliko traljav pokušaj da se napravi upečatljiv akcijski negativac da će bilo koji gledatelj s iskustvom u žanru zakolutati očima, a ne pomaže ni činjenica da je glumac koji ga tumači, Josh Lucas, prilično ne karizmatičan. Što je zapravo pozitivno u ovome filmu? Ljubitelji Nicolas Cagea možda neće dobiti upečatljiv nastup, ali barem ga mogu gledati kako 'razbija glave' negativcima što će možda cijeniti ljubitelji trasha. Kao što je već spomenuto, ostatak glumačke ekipe solidno odrađuje posao, a redatelj Simon West po standardnim formulama vizualno kroji film pa barem nije 'teret' za oči.

Zaključno, lakše je nabrojiti pozitivne strane 'Otete', jer ih uistinu nema mnogo. Predvidljiv, često dosadan i besmislen film bez ideja nije preporuka čak i kao bezbrižna večernja zabava. Slobodno zaobiđite uz nadu da će Nicolas Cage uskoro napokon prihvatiti neku korektnu ulogu.