U KINIMA: 'PROFESIONALAC'

Još jedan osrednji akcić Jasona Stathama

30.04.2012 u 08:40

Bionic
Reading

Kvalitetne akcijske sekvence nažalost ne mogu maskirati sveukupnu osrednjost

Pomoću filmova kao 'Crank' i 'Transporter', Jason Statham uspio se promovirati kao moderna akcijska zvijezda, ali posljednjih nekoliko filmova daleko su ispod razine kvalitete kakvu njegovi obožavatelji očekuju. Problem je što Statham stalno snima filmove (možda čak i više od Nicolasa Cagea) bez obzira na kvalitetu ideja ili scenarija, pa ih je većina posve zanemariva. Takav je donekle i 'Profesionalac', akcijski triler pod režijom Boaza Yakina koji je snimio par solidnih filmova i napisao znatno više očajnih scenarija, pa očekivanja nisu bila velika.

'Profesionalac' je zapravo film koji se ne isplati gledati u kinu jer djeluje kao standardni 'videoakcić'. Priča je prilično zamršena, a dobre akcijske sekvence su razbacane (i to ne dovoljno često) između raznih usporenih i nezanimljivih dijaloga. Akcija je uistinu dobra strana filma sa iznenađujuće dinamičnom režijom Yakina, koji je svjestan da gledatelj želi vidjeti Stathama kako hladnokrvno 'razvaljuje' sve ispred sebe, stoga nam predstavlja zanimljive kadrove gdje smo uistinu uvučeni u akciju. Nažalost, kao što je već spomenuto, akcije nema dovoljno u odnosu na dosadni ostatak se često lošim dijalozima. Odnos Stathamova lika i mlade djevojčice koju spašava zapravo je sasvim zanemarivi element filma, što čini scenarističko nastojanje davanja ljudskosti Stathamu donekle posprdnim. Isto tako, sve je prilično predvidljivo i dosadno stoga uistinu jedino akcija predstavlja razlog gledanja ovoga filma. Da nema Stathama, koji zrači specifičnom karizmom, ovo vjerojatno nitko ne bi niti gledao, što je očito po izboru većine drugih glumaca koji su osrednji, a ne pomaže što su im likovi posve zanemarivi. Kako i Stathamov lik nije pretjerano slojevit, sveukupni dojam dubine i sveukupne kvalitete je nizak. U vrijeme kada smo vidjeli već gotove sve varijacije akcijskog žanra, ovakvi filmovi iskusnijim gledateljima ne pružaju mnogo zabave.

'Profesionalac' je slaba preporuka za kino film. Ljubitelji Stathama neće dobiti ništa posebno osim kvalitetnih i dinamičnih akcijskih sekvenci, pa ako baš morate gledati ovaj uradak, tada radije pričekajte njegov izlazak na DVD-u. Ovisno o popularnosti sljedećeg 'Expendables' filma možda će Statham dobiti uloge u nekim konkretnijim uradcima, a do tada ovo odlazi u kategoriju samo prolaznih i zapravo zanemarivih.