U KINIMA: 'NEPRIJATELJ PRED VRATIMA'

Još jedan akcić za zaborav

09.12.2013 u 00:17

Bionic
Reading

Osrednji klasičan akcić koji će oduševiti jedino obožavatelje Stathama

Spoj scenarija Sylvestera Stallonea i glumačkih zvijezda Jasona Stathama, Jamesa Franca i Winone Ryder zvuči dobro na papiru za ljubitelje akcijskog filma, ali 'Neprijatelj pred vratima' je prilično razočaravajuće žanrovsko ostvarenje koje zaslužuje isključivo televizijsko gledanje.

Ovaj se film uspoređuje s klasičnim akcićima osamdesetih godina, ali prava razina zabave koju dobivamo ne ukazuje na isto. Drugim riječima, pred nama je prilično dosadno i sporo ostvarenje u kojem jedine sličnosti s klasicima žanra možemo pronaći u prožvakanoj priči i korektnim akcijskim sekvencama. Na žalost, nekoliko sjajnih i sada već tipičnih Stathamovih scena nasilja ne mogu spasiti naporan, dosadnim dijalogom ispunjen ostatak. Ovo svakako nije filmska katastrofa, već jednostavno pretjerano spor akcijski film koji će zadovoljiti isključivo Stathamove fanove. Zanimljivo i pohvalno, James Franco očito se dobro zabavlja ulogom ljigavog negativca, što spašava film od potpune gnjavaže, dok je Winona Ryder sasvim zanemariva. Redatelj Gary Fleder možda nema impresivan rezime kvalitetnih naslova, ali korektno odrađuje posao, pružajući nam barem jasne kadrove akcije. Poput scenarija, režija je zapravo žanrovskim receptom odrađen posao, bez trunka inovacije, što nije neočekivano, ali nakon bezbroj sličnih, zabavnijih filmova ipak je opravdano očekivati malo više od ponuđenog.

Zaključno, 'Neprijatelj pred vratima' osrednji je akcijski film namijenjen ljubiteljima Jasona Stathama i općenito akcijskoga žanra kojima su očekivanja izrazito niska. Može poslužiti kao solidno ubijanje vremena u kasnim satima pred televizorom, ali ništa više od toga.