BIJELI BLUES

Johnny Winter opet u Zagrebu

01.02.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Tvornica kulture u četvrtak, 1.ožujka, rezervirana je za legendarnog Johnnyja Wintera koji u Zagrebu nastupa po drugi puta

Nakon tri godine Johnny Winter ponovno dolazi u Hrvatsku u sklopu svjetske turneje za svoj novi album ‘Roots’ koji je snimio uz mnogobrojna gostovanja sjajnih glazbenika. Nastupit će po prvi puta u novouređenoj Tvornici kulture u četvrtak, 1. ožujka.


Na novom albumu i turneji Johnny izvodi pjesme koje su obilježile njegovu karijeru, pa će tako izvesti ‘Honky Tonk Woman’ i ‘Bright lights, big city’. Kako Tvornica ima nešto višu binu nego klub Boogaloo, gdje je Johnny svirao prethodna dva puta, tako će svi imati priliku bolje vidjeti majstora na djelu, s obzirom na to da Johnny tijekom koncerta sjedi, a oni koji se odluče za VIP ulaznice, moći će sjedeći za stolovima na VIP galeriji uživati u ovom spektaklu.

Winter je svirao s Hendrixom, Muddyjem Watersom, Leejem Hookerom i ostalim uglavnom pokojnim velikanima, a godine raskalašenog života, ovisnosti i životni brodolomi načeli su i ovog blues gitaristu, pa ga noge polako izdaju, ali zato su mu prsti i glas i dalje u iznimnoj formi. Johnny i njegov izvorni hard blues, tj. mješavina blues rocka i southern zvuka, stila koji Winter izvodi cijeli život, i dan danas zvuči moćno i neponovljivo. Ovog razrokog albino starca s gitarom Gibson Firebird u ruci, duge bijele kose, tetoviranog po cijelom tijelu, još uvijek nitko od novih naraštaja mladih perspektivnih bluesera nije dostigao.


Danas Johnny Winter doživljava svoju drugu mladost, svira rasprodane koncerte širom svijeta i dobiva priznanja za svoj minuli rad. Njegov nastup na Claptonovom Crossroads festivalu iz 2007. godine gdje je svirao s Derekom Trucksom, Buddyjem Guyem i Claptonom objavljen je na DVD-u koj je nagrađen nagradom Emmy. Na ceremoniji u Nashvilleu, Slash (ex Guns'n'roses) predstavio je novi model gitare Gibson Firebird s Johnnyjevim potpisom, a baš je Winter najzaslužniji za popularizaciju ovog fenomenalnog instrumenta. Njegov novi DVD ‘Live through the 70s’, koji se pojavio uz seriju CD-a ‘Bootleg Series’, stigao je među prvih 10 na Billboard ljestvici. Kako Johnny uvijek rado surađuje s mnogim glazbenicima, tako je nedavno nastupio s Allman Brothers bandom na proslavi 40-godišnjice njihovog prvog albuma, bio je headliner New Orleans Jazz & Heritage festivala, Chicago Blues Festivala, Swedish Rock Festa i mnogih drugih. Upravo se pojavio i DVD ‘Woodstock – 3 days of love and peace’ u redateljskoj verziji gdje se po prvi puta pojavljuje snimka Johnnyjeve izvedbe pjesme ‘Meantown Blues’, a i predzadnji studijski album ‘I'm a bluesman’ bio je nominiran za Grammy.

Uz sve nagrade i uspjehe, Johnny, uz pratnju svog tour benda, u kojem su Paul Nelson na gitari, Scott Spray na basu i Vito Liuzzi na bubnjevima, i dalje neumorno krstari pozornicama i svira svoj virtuozni teksaški blues rock.