BOGATA PRODUKCIJA

Jesu li ovo najbolji novi domaći spotovi?

14.04.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Novi spotovi niču kao gljive poslije kiše, a kako kiše nikako da stanu tako je i dobrih spotova sve više. Predstavljamo vam izbor od deset novih spotova koji su privukli našu pažnju

Barbari 'Mjesečina'
Nakon što je stekla bogato radno iskustvo sa Gustafima, Barbara Munjas otisnula se u solo karijeru i okupila bend Barbari. Ovo je njihov prvi singl i vrlo simpatičan spot koji pršti bojama i seksipilnom Barbarom. Spot je režirala Ira Tomić, a spot je sniman u ateljeu akademske slikarice Tee Bičić. Jednostavno i zabavno.


Morso 'Žene grizu
Iako se ne radi o nešto posebno maštovitom i kreativnom spotu ipak je riječ o kvalitetno režiranom i realiziranom spotu za ultimativni hit singl riječke grupe Morso 'Žene grizu'. Riječ je o singlu kojim se grupa Morso vraća na scenu nakon pune četiri godine i koji bi se u prodaji trebao pojaviti do kraja godine. Režije potpisuje Kristijan Vučković, a želja mu je bila ispričati priču pjesme 'Žene grizu' kroz postapokaliptičnu vizuru svijeta u kojem su opstale samo – žene.


Meritas 'Umjesto isprike'
Meri i Anita imaju novi singl i spot kojim najavljuju novi album. Album bi se trebao pojaviti u neko doba ove godine, a sudeći po singlu, ponovo će nas osvojiti svojim opuštajućim pjesama i lijepim glasovima. I spot sjajno prati pjesmu sa kojim je Mare Milin definitivno ušla u A ligu redateljice spotova. Prekrasna crno bijela fotografija i kadrovi koji kao da su posložene njezine najljepše fotografije složene kroz emotivnu priču koja prati tekst pjesme. Jednostavno i lijepo.


Sane 'Puj pečatim
Dado Pokec, prijatelj grupe Sane i izuzetno kreativni redatelj koji zna kako napraviti dobar, drugačiji i originalan spot. U prethodnom smo pregledu predstavili demo verziju ovog spota, a u međuvremenu je dovršena i službena verzija spota koja bez sumnje zaslužuje ulaz među najbolje spotove ove godine. I sam singl 'Puj pečatim' je posebna priča stoga vam samo ostaje da uživate u singlu i spotu kao i ostalih 10.000 ljudi koji su pogledali spot.


J.R.August 'Distoirt Reality (Change Of Seasons/2)'
Nakon odličnog spota za pjesmu 'Man With The Magnificent Mind (Change Of Seasons/1)' i predstavljanja široj javnosti, zabočki glazbenik umjetničkog imena J.R.August i nekadašnji član grupe Voodoo Lizards, nastavlja sa svojom quadrilogijom. Novi pjesma zove se 'Distoirt Reality (Change Of Seasons/2)'. Kao i u prvom spotu, i u nastavku je riječ o zanimljivom video ostvarenju čiju produkciju potpisuje Jam Loop Production, a režiju Jeronim ban i dakako izvan serijskoj glazbi za ove krajeve.


Nola 'To ljubav je'
I prije nego su zaradili nominaciju za Porin u kategoriji najbolji pop album za album 'Nola piano', pulska je grupa snimila spot za singl 'To ljubav je'. Spot je, kao i većina njihovih dosadašnjih spotova, ponovo krajnje maštovit i kreativan. Inspiriran je Istra Inspirit događajem 'Svjetionik ljubavi – Savudrija' odnosno projektom koji oživljava povijesne događaje na autentičnim lokacijama kroz uprizorene istarske, legende i mitove. Nagrađen je s četiri prestižne nagrade za inovativnost i kreativnost u turističkoj ponudi. Redatelji spota su Petra Blašković i Nenad Pavlović uz malu pomoć Marijana Jelenića iz Nole koji su zajedno napravili mali remake priče iz 1818. godine.


Leifert 'Jegulja'
Riječka grupa Leifert kao da je izronila iz 1982. godine i otkrila elektroniku vremeplovom se vrativši u prošlost domaće pop scene. 'Jegulja' je njihov drugi singl sa debi albuma i odlična kombinacija snimljenih kadrova sa art filmom 'Fire in my belly' umjetnika Davida Wojnarowicza. Isprva oformljene kao Larve, a potom sazrjele kao Leifert, ove riječanke plijene pažnju svojim glazbeno umjetničkim dosezima.


Studio Frendo 'Misec'
Iako ne pretjerano tehnički kvalitetan niti majstorski režiran ali ipak krajnje sadržajno inovativan i zanimljiv spot splitske grupe koja se odlučila vratiti na scenu. Produkcija singla 'Misec' potpisuje Željko Brodarić Jappa, dok su koautori pjesme Mišo Komenda i Vojin Hraste, članovi grupe Leut Magnetik, čiji utjecaj je i više nego prisutan i vidljiv. Režiju spota potpisuje Milan Latković koji je uprizorio novu avanturu detektiva S. Sandersa, Rocca Prchza i dr. Mraka Mrääka čiji zadatak je stati na kraj nedozvoljenoj ljubavi između Sare i njenog odabranika iz druge galaksije. Dovoljno pomaknuto i zabavno. Valja spomenuti da se grupi pridružila Sara Brodarić.


Waitapu 'Truckin'
Nastali u Čakovcu, ovi dub majstori sve su popularniji u inozemstvu nego kod kuće. Tako se njihova pjesma 'Truckin', za koju su i snimili ovaj spot, našla i na poznatoj dub kompilaciji 'Dub Tentacles' francuske etikete Fresh Poulp Records. Prošle su godine nastupili kao headlineri psychodub festivala u francuskom gradu Barnaveu. Za 'Truckin' su snimili i spot koji potpisuje likovni i video umjetnik Bojan Miljančić koji se spretno poslužio krupno snimljenim kadrovima i stvorio odličnu cjelinu.


Massimo 'Gdje smo sad'
Koji god redatelj odluči staviti karizmatičnog Massimo u krupni plan neće pogriješiti. Nije pogriješio ni redatelj spota 'Gdje smo sad' Bruno Gracin koji je uz Massimo stavio jednako karizmatičnog koreografa i plesača Emila Matešića. Na momente vrlo mračan ali izuzetno senzibilan spot u kojem se Gracin odlično poigrao bojama da bi dobio vrlo dojmljiv spot. 'U ovom spotu želja mi je bila pokazati tu unutarnju borbu. Kao odraz u ogledalu između tijela i duše' riječi su kojima je Gracin opisao radnju spota.