OD 75.000 DO MILIJUNA

Jacksonova rukavica na aukciji uz rukopis Galileija i Darwinovo pismo

26.01.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Aukcijska kuća Nate D Sanders na današnjoj će dražbi u Los Angelesu među ostalim na prodaju ponuditi bijelu rukavicu ukrašenu šljokicama koja je pripadala Michaelu Jacksonu po iskličnoj cijeni od 75.000 dolara, izvijestili su francuski mediji

Jackson je rukavicu 1984. poklonio umjetniku i svojem osobnom pomoćniku Paulu Bedardu, koji je naslikao portrete brojnih glazbenih zvijezda i povijesnih ličnosti, poput Abrahama Lincolna, Georgea Washingtona, Alberta Einsteina... Za Jacksona je naslikao više od 12 djela koja krase njegovu kuću na imanju "Neverland". Bedard je rukavicu 2005. prodao jednome kolekcionaru.

Na aukciji će se po iskličnoj cijeni od milijun dolara ponuditi i prvi objavljeni rukopis Galilea Galileija iz 1595. Rukopis je označen brojem jedan i jedan je od četiri primjerka koji su u posljednje 42 godine ponuđeni na dražbi. Talijanski matematičar i filozof na dokumentu je zabilježio dug koji mu je plaćen 13. travnja 1595., izvijestila je aukcijska kuća.

Jedan od zanimljivijih ponuđenih predmeta bit će pismo Charlesa Darwina iz 1854., čija je isklična cijena 29.500 dolara, te još vrednije pismo s vlastoručnim potpisom austrijskoga psihoanalitičara Sigmunda Freuda po iskličnoj cijeni od čak 95.000 dolara.

Među ponuđenim predmetima je i radna verzija rukopisa mitskoga klasika američke pop glazbe "American Pie", kantautora Dona McLeana, koju je napisao 1970. U Nate D Sandersu za rukopis očekuju najmanje 100.000 dolara. Naime, postoje četiri rukopisa jedne od najpoznatijih pjesama 20. stoljeća. Prvi je prije dvije godine prodan anonimnom kupcu za 1,2 milijuna dolara.

Aukcijska kuća Nate D Sanders specijalizirala se za prodaju predmeta koji su pripadali poznatim osobama.

Na današnjoj dražbi moći će se kupiti i odjeća Sheryl Crow te Victorije Beckham, potom popis pjesama što ga je za svoj koncert pripremio Johnny Cash i akvarel engleskoga ilustratora E. H. Sheparda koji prikazuje medvjedića Winnieja zvanog Pooh.