U KINIMA: 'BITKA ZA PACIFIK'

Izgubljena scenaristička 'Bitka za Pacifik'

16.07.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Vrhunska akcija uz predvidljive likove

Unutar okvira holivudskih spektakala 'Bitka za Pacifik' solidan je uradak koji gledateljima pruža upravo ono što očekuju - vizualno sjajne bitke robota i čudovišta s ljudskim likovima koji nisu potpuna iritacija (za razliku od serijala 'Transformeri'). Nažalost, vrhunski osmišljena akcija čini samo djelić filma prepunog scenarističkih nedostataka.


Redateljski gledano, Guillermo del Toro, pet godina nakon 'Hellboya II', ovim filmom pokazuje sav svoj talent, ali vizualna raskoš ne može potpuno zasjeniti generičke, predvidljive likove i dosadan dijalog. Problem je u lošem balansu između akcije i nastojanja za 'produbljivanjem' likova, pogotovo u sredini filma. Naime 'nova saznanja' koja nam scenaristi pružaju iznimno su predvidljiva, stoga nam gotovo sve scene dijaloga djeluju suvišno, a njihovo odvijanje u kontinuitetu brzo stvara osjećaj dosade.

Usprkos simpatičnosti glumaca i njihovim dobrim nastupima, valja napomenuti da glavni, Charlie Hunnam, jednostavno ne posjeduje karizmu kojom bi nosio film. U ovakvim spektaklima, u kojima su likovi često očekivano karikature, karizma glumca osnovni je sastojak kojim se popravlja dijalog prepun klišeja. Dobar primjer uspjeha takve formule je 'Dan nezavisnosti' u kojem je kemija između Willa Smitha i Jeffa Goldbluma uspješno pružila zabavu neovisno o scenariju. Hunnam i Rinko Kikuchi (glavni ženski lik i kopilot) ne ostavljaju snažan dojam kao 'spasitelji čovječanstva', iako za to nije kriv samo nedostatak kemije među njima, već i spomenut slab scenarij.

Ipak, usprkos nedostatku emocionalne veze gledatelja s likovima, spektakularne borbe robota i čudovišta uspijevaju biti zabavno iskustvo. Del Toro vizualno gradi uistinu upečatljive kadrove koji u spoju s izvrsnom glazbom 'nabrijavaju' publiku, što je konačno i 'zadatak' ovakvog filma.

Zaključno, ljubitelji velikih robota, čudovišta i akcijske znanstvene fantastike uglavnom će uživati u 'Bitki za Pacifik', ali predvidljivost likova i nedostatak gledateljeva vezanja uz njih vjerojatno će na trenutke prouzročiti dosadu i 'kolutanje očima'. Ukoliko se posve zanemare takvi nedostaci, onda je ovo jedan od boljih ljetnih holivudskih blockbustera koje možete gledati, ali ne i žanrovski klasik.