U KINIMA: 'PUŠTENI S LANCA'

Isprazna priča o ispunjavanju seksualnih fantazija

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 13:58
  • Objavljeno 07.04.2011 u 09:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Često dosadna kombinacija slabe drame i komedije ne uspijeva zabaviti

'Svi su ludi za Mary' proslavio je braću Farrelly kao redatelje komedija, ali tu razinu kvalitete dosad nisu mogli ponoviti. Svakim novim filmom samo se povećavala razina odvratnih 'šok' šala bez pravog humora u pozadini, a likovi i priče su postajali slabiji i naporniji. Donosi li njihov posljednji uradak 'Pušteni s lanca' promjene i možda kvalitetnu komediju?

Priča ne obećava previše. Prijatelji Rick (Owen Wilson) i Fred (Jason Sudekis) oženjeni su i opsjednuti seksom koji ne mogu imati. Kada se slučajno osramote pred prijateljima svojih žena, one ih odluče 'pustiti s lanca', davši im tjedan dana slobode, u nadi da će se vratiti kao bolji muževi. Dvojac radosno prihvati tu odluku, ali ubrzo shvaćaju da više nisu mladi zavodnici te da im to možda neće biti veliko zadovoljstvo kakvom su se nadali.

'Pušteni s lanca' nije posve loš film, ali je prilično slaba komedija. Iako povremeno nudi rasplamsaje duhovitosti, malobrojni su u odnosu na dosadne, spore i duge dijaloge koji najčešće nikamo ne vode. Glavni glumci Wilson i Sudekis solidno odrađuju svoj posao, a dopale su ih role dva priglupa sredovječna muškarca koji se uglavnom ponašaju kao da im je 18. Čini se kao da su se scenaristi nećkali žele li ih učiniti potpuno suludima ili ozbiljnim obiteljskim ljudima, što dovodi gledatelja u zabunu i teško mu je prihvatiti situacije u kojima je ponašanje likova posve neusklađeno s onim iz ranijih scena.  S obzirom da likovi uglavnom nisu stavljeni u zabavne i sulude situacije (osim u nekoliko rijetkih trenutaka), sva radnja oslanja se na njihove dijaloge, bez mnogo vrckastih zaokreta, što uvelike doprinosi osjećaju dosade. Iako braća Farrelly nastoje zabaviti gledatelja s nekoliko 'šok' scena, doima se kao da su forsirano ubačene i posve nepovezane s ostatkom filma. Braća Farrelly vjerojatno su željela snimiti šašavu dramu o stagnaciji braka i mogućnostima za njegovo oživljavanje, ali kao da su zaboravili da će  takav pristup teško funkcionirati ako je druga, ženska strana priče površno napisana. Karakterizacija likova općenito je šlampava, a nelogičan siže ne može zadovoljiti gledatelje željne kvalitetnije priče.

Osim nekoliko dobrih šala koje će vas nasmijati, 'Pušteni s lanca' temelji se, nažalost, na sporom dijalogu i razvoju radnje koja nikamo ne vodi. Braća Farrelly opet se prepuštaju infantilnom humoru i grotesknim prizorima koji su danas već poprilično zastarjeli, umjesto da svoje likove učine glavnom odlikom filma. Razočaranje za sve koji očekuju dobru kino zabavu poput  'Svi su ludi za Mary'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi