JAMES BLAKE, 'OVERGROWN'

Iskorak velikog novog talenta

07.05.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Novi album britanskog kantautora donosi nove komade sjajnog, inovativnog elektroničkog soula, ali i iznenađenja koja potpisuju RZA i Brian Eno

Kada se prije dvije godine James Blake pojavio kao novo ime na britanskoj glazbenoj sceni, albumom jednostavno nazvanim 'James Blake', dodijelili smo mu krunu 'kralja prezenta', čarobnjaka zvuka koji nosi etiketu SADA, a u isto vrijeme zvuči kao miješana salata svega što smo čuli u zadnjih desetak i više godina, kompilacija ogoljelog soula, post-dubstepa i indie balada. Salata koja je funkcionirala i kao samostalni žanr unutar šire kategorije 'male noćne muzike'.

Dvije godine kasnije, James Blake i dalje zvuči kao James Blake, samo umjesto svog imena za naslov novog uratka koristi riječ 'Overgrown' – znači li to da je, kako naslov sugerira, Blake prerastao svoje početke, ili je postao toliko velik da na one koji su u posljednje dvije godine pokušali kopirati njegov inovativni recept sada suvereno gleda iz ptičje perspektive, klasu i korak ispred svih?


Još uvijek dobrim dijelom ogoljen na emocionalni kostur vokala i ambijentalnog hiper-digitalnog soula, 'Overgrown' jest iskorak, naprijed i u visinu. Nastavljajući i danas ganjati prezent, dobrim dijelom gazeći i po futuru, 'Overgrown' odlično predstavlja upravo prvi singl 'Retrograde', koji na neki način sumira što sve to znači u praksi, u zvučnicima, iz kojih će nas tijekom putovanja iznenaditi koješta.

Primjerice, RZA se u toj masi melankolije pojavljuje kao stjegonoša uličnog repanja, podižući adrenalin pomaknutim hip hopom 'Take A Fall From Me', toliko drugačijim od, recimo, jedne 'DLM', piano balade koja se opet teško da usporediti s burialovskim putovanjem 'Digital Liona', s produkcijskim gostovanjem 'digitalnog lava' osobno, Briana Ena

'Overgrown' jest šareniji i bogatiji od prethodnika, ali i dalje monolitno kompaktan, uvijek u istom raspoloženju, čak i ako se alati mijenjaju. U isto vrijeme je i drugačiji, svježiji, 'apdejtaniji', odličan drugi album i podsjetnik na to da James Blake nije samo veliki novi talent, već i koktel-majstor besprijekorne atmosfere, koji je miješajući sve što ulazi kroz uši i izlazi na usta i prste čak stvorio novi žanr, etiketiran upravo vlastitim imenom. Malo se ljudi u 2013. može time pohvaliti.

Ocjena: 9 / 10

Izdavač: Polydor Records