TEHERAN PROTIV HOLLYWOODA

Iran pokreće tužbu protiv 'Arga'

14.03.2013 u 09:03

Bionic
Reading

Teheran želi Bena Afflecka na sudu! Iranske su vlasti objavile kako planira tužiti producente 'Arga' zbog tendenciozno i neistinito prikazanih događaja za vrijeme iranske talačke krize. Još uvijek nije jasno jesu li iranske vlasti doista odlučile krenuti u bitku protiv Hollywooda ili samo stvaraju buku

Najprije su iz Irana stizale vijesti kako će ta država sama producirati filmski odgovor na Oscarom nagrađenog 'Arga', a sada stižu vijesti da Teheran planira tužiti hollywoodske filmaše zbog produkcije takvih 'anti-iranskih propagandnih filmova'.


Državne agencije i televizija javljaju kako su iranski dužnosnici o podizanju takve tužbe već razgovarali s međunarodno poznatom francuskom odvjetnicom, prenosi CNN.

'Zastupat ću Iran protiv filmova poput 'Arga' koje Hollywood producira kako bi narušio imidž te zemlje', potvrdila je odvjetnica Isabelle Coutant-Peyre.

'Argo', film Bena Afflecka, koji u nagrađenom djelu igra i glavnu ulogu tumačeći lik agenta Tonyja Mendeza, prati stvaran događaj - spašavanje američkih diplomata tijekom talačke krize u Iranu.

Film je Afflecku donio također Zlatni globus za najboljeg redatelja i najbolju dramu.

Iako se film temelji na istinitoj priči, faktografija ipak nije u potpunosti poštovana, a scenaristička odstupanja od činjenica već su dobro poznata: sporna je uloga Kanade koja je prije 30 godina preuzela potpunu odgovornost za bijeg budući da su se Sjedinjene Države pribojavale odmazde ukoliko bude javno poznat angažman CIA-e; neki od najnapetijih trenutaka koji su opisani u filmu nisu se u stvarnosti dogodili, a sam bijeg je tekao puno lakše nego što je prikazan u 'Argu'.

Iran planira financirati film pod nazivom 'The General Staff' u kojem će se pokazati kako su iranski revolucionari predali američke taoce Sjedinjenim Državama, javlja iranska državna agencija Mehr News.

'Ovaj američki iranofobičan film pokušava opisati Irance kao iracionalne, lude, dijabolične ljude dok su istodobno agenti CIA-e predstavljeni kao heroji i domoljubi', javlja Press TV.