8. RIMSKI FILMSKI FESTIVAL

Intrigantna cyber ljubav Phoenixa i Johansson

11.11.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Spike Jonze oduševio je Rim svojim dosad najboljim filmom, futurističkom ljubavnom dramom 'Ona' (Her) u kojoj se junak (odlični Joaquin Phoenix) zaljubi u računalni program kojem je glas posudila Scarlett Johansson

U Los Angelesu u bliskoj budućnosti dobrodušni, plemeniti mladić Teodor, koji se opravlja od prekida, živi od pisanja osobnih pisama za druge ljude u svim prigodama. Kada nabavi novi program sa ženskim glasom i osobnošću koji bi trebao zadovoljiti sve ljudske potrebe, iznenadi ga njegov šarm, inteligencija, ali više od svega životnost i osjećajnost.

Teodor i Samanta razgovaraju preko slušalice i mikrofona, ona ga gleda preko kamere na smartphoneu, i između njih se razvije prava veza s mnogim prednostima, ali i nedostacima koji sve više izlaze na vidjelo.

 


Za ljubitelje znanstvene fantastike program Samantha nije novost. Emocionalne reakcije kod superinteligentnih računala mogle su se vidjeti još kod Hala 9000 u '2001: Odiseji u svemiru' Stanleyja Kubricka, a emocije su se razvile i kod replikanata u 'Istrebljivaču' Ridleyja Scotta. No Samantha, sa seksi glasom Johansson, svakako je korak dalje - nepredvidljiva, vrckava, zavodljiva, napravit će sve za svog voljenog, čak i dovesti djevojku koja će glumiti njezinu fizičku inkarnaciju po njezinim uputama.

Gledajući ovisnost današnje mlade generacije o smartphoneima, ovaj se film uopće ne čini kao daleka budućnost, već kao nešto što nas vrlo brzo očekuje. Surogat i virtualni odnosi sve više zamjenjuju one stvarne u tolikoj mjeri da je Samanta sljedeći očekivani korak, a ovaj će odlični film sigurno pripremiti tržište za takav proizvod.

Zahvaljujući odličnoj Phoenixovoj interpretaciji, film ima istinski uvjerljivu ljubavnu priču, a mnoge situacije su prilično duhovite zahvaljujući iznimno lucidnom scenariju. Jonzeov novi film pored neospornih umjetničkih kvaliteta ima i pristupačnost i suvremenost zbog koje bi se mogao svidjeti široj publici, osobito mlađoj generaciji gledatelja.