SUBVERSIVE FESTIVAL

Imitacija demokracije i moralne vertikale zajednice

08.05.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Današnji program započinjemo u ZKM-u radionicom pod nazivom Mjere štednje, zelena(ška) ekonomija i borba za demokraciju, a bavit će se pitanjem duga, zelenom ekonomijom i potrebom za obranom zajedničkih dobara

Nakon panela u 18 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se promocija knjige Tvrtka Jakovine 'Trenutci katarze: Prijelomni događaji XX. stoljeća'. Knjiga je skup četrdesetak tekstova koji govore o različitim fenomenima iz svjetske i hrvatske povijesti 20. stoljeća.

U 18 sati, paralelno s promocijom knjige, u kinu Europa nastavljamo s novim epizodama dokumentarnog serijala Olivera Stonea 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država'. Peta se epizoda bavi pregledom hladnog rada u kojem je antikomunizam postao novi biznis. CIA vlada državom, dok istodobno u inozemstvu ruši legalno izabrane vlasti, od Irana do Gvatemale. Castro izaziva prve glavobolje kapitalističkim susjedima koji se sve teže nose s unutarnjim rasnim nemirima i strahom od sindikata. Stone u šestoj epizodi donosi priču o Nixonovom porazu i usponu demokrata na vlasti, o Zaljevu svinja i kubanskoj krizi, JFK-ovom sukobu s CIA-om te gomilanju i pregrupiranju Kennedyjevih protivnika na desnici, što je u konačnici rezultiralo atentatom koji je promijenio putanju SAD-a, ali i ostatka svijeta.

U 20 sati u igranoj konkurenciji prikazujemo film 'U ime...' koji tematizira pedofiliju u Crkvi. Riječ je zapravo o istinskom katoličkom filmu u kojem je lik svećenika portretiran kao moralna vertikala i stup zajednice, pa samim time njegov 'grijeh' postaje dublji i kompleksniji. Premijerno je prikazan na Berlinaleu u paralelnoj selekciji Panorama, a osvojio je nagradu Teddy za najbolji film s queer tematikom. Film prikazujemo u suradnji s Queer Zagrebom i dio je programa Queer izvan svoja četiri zida.

U 22 sata nastavljamo s dokumentarnom konkurencijom i mokracijom - imitacijom demokracije. Sumanuti dokumentarni esej 'Mokracija: Nigdjezemska u meni' preispituje pojmove konzumerizma, kapitalizma, opresije, vladavine siromaštva i karitativne industrije. Autor se često služi Baudrillardovim tezama o simbolima, znakovima i simulacijama stvarnosti. U Nigdjezemskoj simulakrum prethodi originalu, a razlika i jaz između stvarnosti i njezine reprezentacije nestaju. Film je to koji postaje politički pamflet pop-sounda osamdesetih.

U popratnim programima u kinu Grič - Marker: Mjesto nestajanja i Queer izvan svoja četiri zida - gledamo jedan od najutopičnijih Markerovih filmova, 'Šesta strana Pentagona', osebujnu alegoriju kulturnog ljudskog kraha 'I kipovi umiru' te čuvenog autora dokumentarističkog stila cinémavérité, Allana Kinga.