'STARCI 2'

Iako smo mislili da ne može, Sandler potonuo još dublje

22.07.2013 u 08:56

Bionic
Reading

Adam Sandler dostiže novo dno u svojoj karijeri nastavkom hit-komedije iz 2010. godine

Pomalo nevjerojatno, ali istinito, film 'Starci 2' prvi je nastavak u karijeri Adama Sandlera. Najpopularniji američki komičar u zadnjih petnaest godina – otkako se probio na holivudsku A-listu  hitovima 'Luda vjenčanja' i 'Vodonoša' – radio je, doduše, prerade starijih filmova ('Slučajni milijunaš', 'Zatvorski krug', 'Moja lažna žena'), ali nikad se dosad nije vraćao nekom svom prethodnom uspjehu, što je hvalevrijedan aspekt njegove karijere. Nakon odgledanih 'Staraca 2', možemo samo poželjeti da to više nikad ni ne napravi, ali takve nade vjerojatno su posve nerealne.

Dobra strana Sandlerova novog djela jest to da je o njemu prilično lagano napisati osvrt. Sve što vam je potrebno znati o 'Starcima 2' vrlo je jednostavno: ako smatrate da je ludo smiješna ideja da netko može unutar jedne sekunde podrignuti, kihnuti i prdnuti (što je 'vještina' Erica, lika kojeg tumači Kevin James), ili da je urnebesno zabavan prizor jelena (kompjutorski napravljenog) koji, stojeći na stražnjim nogama, mokri Sandleru na lice, ovo je film koji ne želite propustiti. Ako vam se navedeno baš ne čini privlačnim, vjerojatno trebate tražiti drugu razonodu, jer navedeni 'gegovi' negdje su na srednjoj razini vulgarnosti koju Sandler i ekipa ovdje serviraju.

Bio sam među rijetkima koji su prije tri godine smatrali da prvi 'Starci' nisu nepodnošljiv film, no nastavak je zaista izgubljen slučaj, u svakom pogledu rađen toliko neambiciozno i neopisivo površno da je besmisleno ići u bilo kakvu detaljniju raspravu o njegovim nebrojenim manama. Nakon komercijalnog kraha njegova zadnjeg ambicioznijeg projekta, 'Komičara' Judda Apatowa, Sandler je očito odlučio igrati na sigurno i držati se svog provjerenog recepta za privlačenje publike – nakon nepunog prvog tjedna prikazivanja može se procijeniti da konačan rezultat 'Starac 2' u američkim kinima neće biti manji od 120 milijuna dolara, a u zadnjih pet godina Sandler je veći uspjeh postigao samo s prvim 'Starcima' i crtićem 'Hotel Transilvanija'. Pomalo depresivno, ali što da se radi.

Pišući prije otprilike godinu i pol o filmu 'Jack i Jill: Ludi blizanci', izrazio sam nadu da Sandlerov sljedeći film ne može biti lošiji. Prošlogodišnji 'Tatin sin' nije bio lošiji (ali ni dramatično bolji od 'Jacka i Jill'), no sa 'Starcima 2' Sandler dostiže novo dno. Kad je on u pitanju, zaista je bolje da se više ničemu ne nadamo – tako postoji barem teoretska šansa da ugodno iznenadi.