SPEKTAKL

I Cetinski zapjevao s velikim Domingom

Placido Domingo i Toni Cetinski

Placido Domingo i Toni Cetinski

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Slavni tenor Placido Domingo u petak navečer, nastupom u Areni, oduševio je zagrebačku publiku, a došli su ga poslušati i predsjednik Ivo Josipović i Luka Bebić. S njim je na pozornici zapjevao i Toni Cetinski

Angel Blue i Micäela Oeste bile su ne samo ukras pozornice, nego i odlične partnerice slavnom tenoru.

U operi je, naravno, najvažniji glas, ali on dolazi u paketu. I zato se računa i ljepota. Riječi su to slavnog tenora Plácida Dominga na račun dviju sopranistica koje je sa sobom doveo u Zagreb. I doista, Amerikanke Angel Blue i Micäela Oeste bile su sinoć u Areni Zagreb mnogo više od ukrasa pozornice. Domingu su bile ravnopravne partnerice, Blue u duetu iz 'Otella',Oeste iz 'Rigoletta', a također i suverene solistice u arijama iz Donizettijeve 'Linde di Chamonix' (Oeste) i Puccinijeve 'Lastavice' (Blue). Ukratko, bile su doista divno sredstvo predstavljanja operne umjetnosti onima koji su je sinoć možda prvi put vidjeli u sportskoj dvorani, ne baš prekrcanoj.

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

No Domingova karizma je bila očita, s godinama i sjedinama postaje sve naočitiji i šarmantniji, netaknutog umjetničkog integriteta, a i glasa koji još uvijek itekako može ponijeti i s lakoćom osvojiti slušatelje. Taj dar i takvo grlo nijedan mikrofon ne bi mogao umjetno proizvesti. Nakon što je u prvom dijelu solirao kao Giordanov Andrea Chenier i Massenetov Le Cid, Domingo je razgalio Arenu i prvim izlaskom na pozornicu u drugom dijelu, otvorivši dio programa posvećen opereti, mjuziklu i zarzueli. Izbor skladbi u tom dijelu programa bio je niz hitova u kojima smo prpošnog i nadahnutog tenora (a po potrebi i baritona) ponovo gledali i u raspjevanim i rasplesanim kombinacijama s gospođicama Blue i Oeste. 'Zemlja smiješka', 'Vesela udovica','My Fair Lady','West Side Story', a potom ulomci zarzuela Torrobe, Chapija i Sorozabala, sve je to nekoliko tisuća ljudi pozdravljalo velikim aplauzima, a pod ravnanjem maestra Eugenea Kohna lijepo se rasvirala i Zagrebačka filharmonija, osobito u uvertiri Bernsteinova 'Candidea'.

Premda papiruljak na kojem je bio otisnut program koncerta nije ostavljao dojam da je tu ikome stalo do promocije operne umjetnosti, sam koncert nas je razuvjerio načinom na koji je program bio sastavljen i na koji je bio izveden. Domingo je velik i pošten umjetnik i takvim se pokazao i u zagrebačkoj Areni, kamo su ga došle čuti i mnoge poznate javne osobe, pa i predsjednik Josipović. Nakon posljednje točke službenog programa, publika je Domingu uputila srdačan aplauz, ovacije i mnogo cvijeća. Već prvi dodatak, 'Besame mucho', s njim je pjevala i dvorana. Oeste je potom pjevala 'Mio babbino caro', Blue 'Somewhere over the rainbow', slijedio je još jedan brodvejski trio, pa Domingo s 'Granadom'.

Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

S godinama je samo dobio na karizmi

Ustupak 'special guestu' ili 'domaćinu' večeri Tonyju Cetinskom (organizator je bila agencija Nobilo i Cetinski) učinjen je na samom početku drugog dijela, kada je pop zvijezda otpjevala, najbolje što zna i umije, dvije kancone. Ipak se pokazalo da je jedno pjevati uz divu već tužno onemoćaloga glasa, a sasvim drugo staviti svoj glas na usporedbu uz još uvijek vladajuće njegovo tenorsko veličanstvo Dominga. Uključujući i 'O, sole mio' u duetu na bis. Svaka čast na hrabrosti. Ili drskosti. Svejedno. Ali završimo prijateljski, sve četvero pjevača otpjevalo je 'No ti scordar di me' kojim je u ponoć završila divna večer.

Organizator koncerta, agencija Nobilo i Cetinski, od svake je kupljene ulaznice dio sredstava donirao za humanitarnu akciju Glasom prema zdravlju, a tvrtka Pliva, partner organizatora, prikupljeni je iznos udvostručila. Cjelokupan iznos od pola milijuna kuna darovan je Centru za fonijatriju Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb u svrhu znanstvenog i stručnog unapređenja dijagnostičkih, terapeutskih i rehabilitacijskih postupaka. Ček na 500.000 kuna predstojniku ORL klinike dr. Dragi Prgometu nakon koncerta u Areni uručio je sam Domingo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!