PODRŽITE AKCIJU 'ZIMA... MALA KAP U SLAPU'

Humanitarni koncert gudačkog kvarteta Rucner

04.12.2012 u 08:50

Bionic
Reading

U ponedjeljak u 12 sati, održana je u KIC-u konferencija za novinare povodom humanitarnog koncerta gudačkog kvarteta Rucner, u sklopu humanitarne akcije 'Zima… Mala kap u slapu'. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je Andrei Amiđić, 26-godišnjoj majci troje djece teško oboljeloj od raka dojke

Na konferenciji su govorile Snježana Rucner, umjetnička voditeljica kvarteta Rucner, Danijela Štajner, predsjednica udruge žena oboljelih od raka dojke Još jedan dan, dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i stručna tajnica Hrvatske lige protiv raka te Gabrijela Krmpotić Kos v. d. ravnateljice KIC-a.

Snježana Rucner osvrnula se na svoj prvi susret s Danijelom Štajner i udrugom Još jedan dan. Upoznale su se nakon koncerta kvarteta u crkvi svete Terezije u Suhopolju i tada se rodila ideja organiziranja humanitarnog koncerta u sklopu zimskog segmenta ciklusa Četiri godišnja doba u predblagdansko vrijeme darivanja, jer za empatiju nikad nije kasno.

O udruzi Još jedan dan koja je osnovana u srpnju ove godine govorila je njezina predsjednica Danijela Štajner. Riječ je o jedinoj udruzi te vrste u Virovitičko-podravskoj županiji. Cilj je udruge umanjiti prvotni šok koji nastupi kod žena kada saznaju da imaju rak dojke, kako bi se što bolje nosile s posljedicama terapije. Osnovana je u svrhu pružanja psihološke pomoći oboljelim ženama kroz razgovore, kreativne radionice, praktične savjete i razmjenu iskustava. Istaknula je kako im nedostaje financijska podrška kako bi bili aktivni ne samo u Virovitici, nego i na području cijele Hrvatske i naglasila nužnost preventivnog pregleda, jer što je bolest ranije dijagnosticirana, to je mogućnost ozdravljenja veća, a traume uzrokovane bolešću manje.

Ilona Sušac osvrnula se pak na odnos liječnika i pacijenta istaknuvši kako je najvažnije da je pacijent pravodobno informiran. Svaki liječnik treba istovremeno biti i psiholog te pružiti pacijentu toplu riječ i korisnu informaciju, pomoći mu da vrati povjerenje u sebe i svoje snage. Izuzetno je važno da je liječnik desna ruka pacijentu te da su prilikom prvih šest mjeseci bolesti u stalnom kontaktu.

Dr. med. Sušac istaknula je kako je u Hrvatskoj strahovito velik postotak žena oboljelih od raka dojke (skoro 20 posto) mlađih od 50 godina od čega ih je polovica radno aktivna. Veliki problem koji pritom nastupa je etiketiranje oboljelih od karcinoma, žene često gube posao i ostaju bez prihoda, poslodavci ih ignoriraju te one ostaju trajno na burzi rada. Također manje je poznata činjenica kako su mnoge žene oboljele od raka dojke zlostavljane u obitelji, što dodatno kompromitira uspjeh liječenja.

Izuzetno vrijedan pothvat udruge 'Još jedan dan' tim je važniji, jer je to jedina takva udruga u Virovitičko-podravskoj županiji koja pruža podršku i oslonac ovim ženama, a koje ju često ne mogu potražiti unutar svoje obitelji.

Gabrijela Krmpotić Kos u ime KIC-a najavila je kako će donator najvećeg iznosa u sklopu ove humanitarne akcije dobiti grafiku renomiranog umjetnika Galerije Forum

Humanitarni koncert Zima... Mala kap u slapu organiziran je u suradnji s udrugom Još jedan dan i održat će se u srijedu, 5. prosinca u 20 sati u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (Gundulićeva 6, Zagreb)

Gosti koncerta su: Klasja Modrušan - sopran Valentina Mekovec - sopran, Petar Kšenek - rog i Ivan Kšenek - rog, a na programu koncerta će se naći W. A. Mozart, B. Papandopulo J. Magdić, Z. Dvoržak i I. Kalman

Cijena ulaznice je 50 kuna, a dobrodošli su i dobrovoljni prilozi. Podržite ovu hvale vrijednu akciju u ovo vrijeme darivanja i budite i vi male kapi u velikom slapu života.