U KINIMA: 'MERIDA HRABRA'

Hrabra Merida za zabavu i edukaciju najmlađih

10.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Novi film animacijskog studija Pixar možda ne spada među najbolje što smo od njih ikada vidjeli (serijal 'Priča o igračkama', 'Nebesa', 'U potrazi za Nemom'), ali svakako dokazuje da je to kompanija koja zna što radi i da, čak i kad ne proizvede vrhunski film za sve generacije, rezultat bude barem vrlo dobar

'Merida Hrabra', novi animirani film iz Pixarove radionice simpatična je bajkovita avanturističko-akcijska priča smještena u srednji vijek, u Škotsku nastanjenu princezama, kraljevima, kraljicama, vješticama i divljim zvijerima. Takva ikonografija tipične bajke savršeno pristaje priči o sazrijevanju i odnosu djece s roditeljima.

'Merida Hrabra' razlikuje se od većine ostalih Pixarovih filmova ne samo po povijesnoj tematici nego i po tome što je riječ o filmu koji je namijenjen isključivo dječjoj publici, dok su njihova prethodna ostvarenja svojim humorom i referencama gotovo podjednako bila namijenjena i starijim gledateljima (iznimke su bila dva filma serijala 'Auti'). Također, to je prvi Pixarov film u kojemu je glavna junakinja žena - točnije, djevojčica.

Meridin lik kompleksan je, a osobito uvjerljivim doima se njen odnos s roditeljima - pogotovo majkom, koji čini okosnicu filma. Merida je svojeglava i često neposlušna kći koja vjeruje da sve zna bolje od roditelja, koji stalno nešto gnjave i zahtijevaju od nje. To što nije besprijekorna dobrica, nego slatka, simpatična, ali i pomalo sebična, čini njen lik, unatoč bajkovitom kontekstu, dovoljno stvarnim da će se, vjerujemo, mnoge djevojčice s njime lako identificirati. Njena transformacija iz divlje djevojčice u odgovornu mladu ženu, kao i duhovit i dirljiv odnos s majkom, kraljicom Elinor, nakon što se ona Meridinom krivnjom, zbog pogrešne čarolije, pretvori u medvjeda, temelji su edukativnog aspekta filma - o odnosu djece i roditelja te važnosti kompromisa - koji i više nego solidno funkcionira.

Jedini ozbiljniji prigovor je da ovoga puta nema sofisticiranog humora i referencija namijenjenih odraslim gledateljima, nego se sve temelji na jednostavnoj, pomalo staromodnoj i relativno plošnoj priči s nešto gegova. Kao da se osjeća neupitan utjecaj Pixarove roditeljske korporacije Disney, na čije filmove 'Merida Hrabra' nalikuje više nego na djela iz Pixarove radionice.

Animacija je standardno vrhunska, a vrlo je solidna i hrvatska sinkronizacija u kojoj je glas Meridi dala sve popularnija mlada glumica Judita Franković, kraljici Elinor Ksenija Pajić, a kralju Fergusu Ljubo Zečević.

Svakako treba spomenuti i neodoljivo šarmantni kratki animirani film 'La luna' koji se prikazuje prije 'Meride Hrabre'.