FORZA FIUME

Hartera – peta godina ludog provoda

01.06.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Kroz prve četiri godine riječki se festival etablirao i ušao u prvu ligu europskih open-air festivala, predstavivši Rijeku kao multikulturni urbani centar, zahvaljujući sve kvalitetnijem programu, atraktivnoj lokaciji, kao i vrhunskoj organizaciji

Sve je počelo idejom da se revitalizira bivši industrijski prostor tvornice papira Hartera u javni prostor kulture u Hrvatskoj, a nastavilo se sjajnim festivalom na koji sve češće dolaze posjetitelji iz brojnih europskih zemalja. Osim što nudi izvođače najraznovrsnijih glazbenih stilova, poput popa, housea, techna, electra, crossovera, a sve uz naglašenu orijentaciju ka nezavisnim izvođačima, Hartera je uspjela tijekom prve četiri godine privući preko 20.000 posjetitelja pružajući program na kojem je nastupilo preko 80 izvođača iz cijeloga svijeta. Najsličnija je etabliranim europskim festivalima poput Melt festivala u Njemačkoj ili Sonara u Barceloni, a organizatori se posebno trude zadržati izgrađeni imidž kul festivala kroz atraktivnu i ekskluzivnu lokaciju Hartere o kojoj se brinu tijekom cijele godine. Upravo zbog svega nabrojanog, najpoznatiji regionalni i najhvaljeniji europski festival Exit počastio je Harteru titulom Festivala prijatelja.


Jednako je zanimljiva priča o inicijatorima ideje festivala, ali i ljudima koji su uspjeli u dogovoru s gradskim strukturama ući u Harteru s ciljem da revitaliziraju taj atraktivni prostor u budući multimedijalni kulturni centar. Tako je probrana ekipa kreativnih i upornih ljubitelja dobrog provoda osnovala Klub ljubitelja buke d.o.o. i krenula s ostvarivanjem zamišljenih ciljeva. Klub ljubitelja buke čine Damir Martinović Mrle i Ivan Šarar iz grupe Let 3, Idis Turato i Saša Randić, poznati i svjetski priznati arhitekti, te Goran Lisica Fox, vlasnik diskografske kuće Dallas Records. Zahvaljujući njima, Hartera je predstavljena na brojnim arhitektonskim skupovima širom Europe, dok je u samoj Harteri održano niz kazališnih predstava, koncerata i multimedijalnih događanja. Zanimljivo je da je izvedba hrvatskog paviljona za potrebe Bijenala arhitekture u Veneciji izvedena u prostoru Hartere, a prezentiranje revitalizacije Hartere pred kremom svjetske arhitekture u Veneciji 2006. godine. Dakako, shodno zacrtanim ciljevima i odlučnoj ekipi ljubitelja buke, izrađen je i kompletan arhitektonski projekt budućeg kulturnog centra, kao i detaljan plan uređenja Hartere.

Klaxons 'Golden Skans'


Zahvaljujući dosadašnjim gostovanjima vrhunskih svjetskih i regionalnih izvođača (Roisin Murphy, Turbonegro, Peaches, Dub Pistols, James Zabiela, Darren Emerson, Mr. C, Disciplin A Kitschme, Rundek & Cargo Orkestar, Laufer, Overflow, TBF, Elemental, Eyesburn, Darkwood Dub itd.) na ovogodišnjem petom izdanju Hartere nastupit će najveći broj izvođača do sada - njih 40 na tri pozornice, a program će biti raspoređen na oko 10 sati programa po danu.

U petak 12.6. na glavnoj pozornici nastupaju Klaxons, Sasha, Simian Mobile Disco (DJ set), Alex Metric, Let 3, Elvis Jackson. Vesela pozornica ugostit će One Piece Puzzle, Neočekivanu silu…, Repetitor, Mandrile, Kandžiju, Diyalu, Ogija, Fyuza, Matta, dok Hartera hotel predstavlja pobjednike natječaja: XXL, Miquea, Sleepya i System Divine

U subotu 13.6. glavne zvijezde glavne pozornice su Royksopp, Boys Noize, Adam Freeland, Laibach, Pips Chips & Videoclips i Vuneny, dok će publiku na veseloj pozornici zabavljati East Rodeo, Kawasaki 3p, Ramirez, Morso, Manofon, Pink Studio, Hemendex, Sven Nalis, Filip Motovunski, DJ Rotten. Hartera Hotel u subotu nudi Slya, Torresa, Mixela, Nikolu Damjanovića vs. Nezza i Dummyr

Svakako treba napomenuti da britanski acid-rave sci-fi punk-funk bend Klaxons, ovjenčan prestižnom nagradom Mercury Prize za svoj debi album, dolazi u sklopu promocije dugoočekivanog drugog albuma, dok Royksopp promovira tek objavljeni album 'Junior'. Ne škodi naglasiti da će i Laibach posebno za Harteru pripremiti svojevrsni best of svog repertoara, stvaranog posljednja tri desetljeća. Dovoljno razloga da tri dana provedete u Rijeci i shvatite i sami zašto su Riječani toliko ponosni na Harteru


Smještaj

Gostima izvan Rijeke nudi se jedinstveni Hartera Hotel, koji se sastoji od prostora za kamp sa stotinu šatora, elektro svetišta i muzeja starih računala.

Osnovna namjera organizatora bila je pronaći prostor za kamp sa stotinu šatora za sve veći broj posjetitelja izvan Rijeke. Pronašli su ga na dvije etaže tvorničke hale, gdje je reciklažom raznog vrsta materijala, glomaznog otpada i naplavljenog drveta, uz stotine sati rada stvoren Hartera Hotel.

Kako bi bio u duhu samog festivala, hotel ima svoje posebnosti. Za intimne potrebe gostiju hotela izgrađen poseban prolaz koji vodi na plažu u koritu rijeke Rječine, na koju ljudska noga ranije nije kročila. Gosti Hartere uživat će tako u tuširanju u nevjerojatnom ambijentu unutar bivšeg industrijskog kompleksa iz 19. stoljeća, tik uz izvor pitke vode.

Na putu do intimnih prostorija, gosti će prolaziti kroz atraktivni dio postave jedinog hrvatskog muzeja (jedan od tri na svijetu) starih računala Peek&Poke, koja će biti slobodna za korištenje i prisjećanje na pionirske dane kompjutorske revolucije.

Elektro svetište, smješteno u zabačenom tunelu koji asocira na samostanske zidine, posebna je priča. Brojne vizualizacije i glazba povezuju sve velike svjetske religije stvarajući jedinstven ambijent za opuštanje i kontemplaciju.

Sama dvorana spoj je kampa, ručno izrađenog namještaja i začudnih separea osvijetljena sa 12 ogromnih rotacijskih lustera koji pod UV rasvjetom stvaraju neviđen ambijent i pozadinu za treći Harterin floor.