POST FESTUM PULE

Glumci bez kojih nema novog hrvatskog filma

01.08.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Još do jučer niti jedan hrvatski film nije mogao proći bez institucije hrvatske sedme umjetnosti – Ive Gregurevića - no na ovogodišnjoj Puli svjedočili smo velikoj smjeni generacija koja nam je najavila neke nove konstante i čvrste stupove hrvatskoga filma

Iako su svi oni afirmirani kazališni i filmski glumci, ovogodišnja Pula predstavila ih je i kao produktivne glumce bez kojih gotovo da nema hrvatskoga filma. Na samom vrhu po čestosti pojavljivanja u domaćim filmovima na Puli su Rakan Rushaidat i Bojan Navojec. Oboje su glumili u po čak pet filmova od 14, koliko ih je bilo u Nacionalnom programu, dok su im 'za vratom puhali' Nikša Butijer s četiri filma te Krešo Mikić i Živko Anočić s po tri.

'Svi mi ulazimo u fazu srednje generacije. To su sad te godine kad bismo trebali najozbiljnije prionuti poslu i učiniti hrvatski film što boljim', rekao nam je Rakan Rushaidat, glumackoji je od pet uloga imao dvije velike, jednu malu, ali upečatljivu, dok je dva filma začinio svojom pojavom.

Od većih uloga, Rakan je u najugodnijem iznenađenju Pule 'Vis-a-Vis' Nevija Marasovića glumio redatelja te bio neizostavan šešir u 'Kaubojima', filmu koji je osvojio pulsku publiku. U apsolutnom pobjedniku Pule 'Obrana i zaštita' glumio je obujmom manju, ali snažnu i dojmljivu ulogu sina Bogdana Diklića. Uz to, pojavio se u filmovima 'Zagonetni dječak' Dražena Žarkovića te u omnibusu 'Kratki spojevi'.

'Kratki spojevi' povezuju Rakana s drugim najplodnijim glumcem ovogodišnje Pule - Bojanom Navojcem - koji je također imao nekoliko većih uloga te nekoliko 'začinskih' epizoda. Najdojmljiviji je bio u po nama najboljem pulskom filmu, 'Projekcijama' Zrinka Ogreste. Uz njih, važnu ulogu odigrao je u Matanićevim 'Majstorima' na otvaranju Pule, dok je upečatljive uloge odigrao u 'Šuti' Lukasa Nole i 'Visokoj modnoj napetosti' Filipa Šovagovića, začinivši i 'Kratke spojeve'.

'Drago mi je da sam prisutan u hrvatskom filmu. Mislim da sam bolji čovjek kad radim filmove, nego kad ih ne radim. O glumi na filmu naučio sam najviše prije četiri godine, kad nisam snimio nijednog kadra', rekao nam je Bojan Navojec, dodavši kako mu je od kvantitete važnija kvaliteta filmova u kojima glumi.

'Važno mi je da bude filmova koji će značiti nešto svima nama – i ljudima koji ih rade i ljudima koji ih gledaju - da otvaraju neke teme o kojima nam možda i nije drago govoriti, ali i da nasmijavaju. Povratkom u kina ljudi nam daju svoje gledateljsko povjerenje, što je jako važno', dodao je Navojec.


Osim što se okitio Zlatnom arenom za najboljeg sporednog glumca u filmu 'Svećenikova djeca', Nikša Butijer je svoj glumački pečat duboko utisnuo u Matanićeve 'Majstore', 'Nije sve u lovi' Darija Pleića, u kojem je odigrao lik slojevitog bankara, te u 'Kaubojima', u kojima je postao dio proširenog filmskog konteksta predstave.

Tri upečatljive uloge ponudio je ponajbolji hrvatski filmski i kazališni glumac Krešimir Mikić. U hitu Vinka Brešana 'Svećenikova djeca' odlično je odglumio junaka, Don Fabijana, a pojavio se i u filmu 'Majstori' Dalibora Matanića, s kojim često surađuje, te Marasovićevom 'Vis-a-Vis'.

Poput Mikića, Živko Anočić glumio je u tri filma na ovogodišnjoj Puli. Uz 'Kauboje', u kojima je jedan od najdobroćudnijih pištolja, ponudio nam je dvije opake uloge – vrlo dojmljivu rolu Bebinog muža u Nolinom filmu 'Šuti' i manju ulogu nasilnika u 'Nije sve u lovi'.

I dok je Pula u muškoj konkurenciji najavila jaku srednju generaciju koja počinje vladati hrvatskim filmom, u ženskoj konkurenciji svjedočili smo predstavljanju jakih debitantica u jakim glavnim ulogama, a to su Tihana Lazović, Iva Babić, Andrea Dea Mladinić, Sara Stanić i Ivana Rushaidat. Što se tiče čestoće pojavljivanja, u najviše filmova vidjeli smo Miju Biondić, glumicukoja je ostvarila manje uloge u tri filma – 'Simonu Čudotvorcu' Petra Oreškovića, 'Hicu' Roberta Orhela i omnibusu 'Kratki spojevi'.