ZVIJEZDA 'IGRE PRIJESTOLJA'

Glumački Golijat visok samo 135 centimetara

26.09.2011 u 09:07

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj dodjeli Emmyja najdirljiviji trenutak bila je dodjela nagrade Peteru Dinklageu za najbolju sporednu ulogu, onu lukavog patuljka Tyrionea Lannistera u razvikanoj seriji 'Igra prijestolja'. Nekada su u mene buljili zato što sam kepec, kaže glumac visok tek 135 centimetara, a danas to čine zato što sam slavan

'Ako taj čovjek ne osvoji neku nagradu za ulogu Tyrionea Lannistera, netko mora ostati bez glave', komentirala je oduševljeno TV kritičarka Mary McNamara u Los Angeles Timesu glumu Petera Dinklagea već nakon pilot-epizode 'Igara prijestolja'. U međuvremenu HBO se proslavio tom serijom, zbog koje su se za vrijeme mog nedavnog boravka u New Yorku odgađale večere, a karizmatični glumac patuljasta rasta opravdao je pohvale igrajući slojevit lik člana kraljevske obitelji Lannister.

I doista, na 63. dodjeli Emmyja prošle nedjelje Dinklage je primio tu prestižnu nagradu za najbolju sporednu ulogu u kategoriji dramskih serija, a netom ranije The New York Times ga je uvrstio u svoju 'Galeriju majstora', ekskluzivni klub od osam glumaca i glumica koji su po nahođenju tog uglednog dnevnika 'televiziju pretvorili u umjetnost'.

Cijela serija je zapravo krenula s Peterom Dinklageom. Objavljujući još u svibnju 2009. odluku o snimanju te raskošne sage prema 'Pjesmi leda i vatre', prvom iz serije fantastičnih romana američkog autora Georgea R. R. Martina, redatelji David Benioff i D.B. Weiss predstavili su ga kao prvog odabranog glumca u kompliciranom kastingu, dok za autora Martina on nije bio samo prvi, nego i jedini izbor za ulogu patuljka, suviše pametnog za brutalno vrijeme kojem pripada, pravog renesansnog duha u imaginarnom srednjovjekovnom kraljevstvu. I dok u Dubrovniku upravo traje snimanje drugog nastavka te HBO-ove uspješnice (jedna od lokacija će biti i Arktički krug, gdje će snimanje biti otežano zbog samo pet sati svjetlosti dnevno, op. p.), Dinklage punim plućima uživa u priznanjima i slavi. U seriji su ga u Hrvatskoj proljetos imali prilike vidjeti gledatelji HBO-a, dok će ostali morati pričekati da je otkupi javna ili jedna od privatnih mreža. No neki tog glumca vjerojatno pamte kao filmskog Trumpkina iz 'Kronika iz Narnije: Kraljević Kaspijan', dobrog Crvenog patuljka koji prati mlade junake na jednom od njihovih fantastičnih putovanja.

Iako se činilo da sa svojih 135 centimetra visine teško može postići bogatu karijeru, 42-godišnji kazališni, filmski i televizijski glumac njemačkih i irskih korijena svoj je hendikep pretvorio u prednost, čak takvu da su neki u Hollywoodu krojili uloge po njemu. Prvo se dokazao mnogobrojnim rolama na off-Broadwayu, da bi ga 1995. otkrili na velikom ekranu u crnoj komediji Toma DeCilloa 'Živeći u zaboravu', u kojem je tumačio frustriranog patuljastog glumca Tita, nesretnog zbog klišeiziranih uloga. Otada je nastupio u 33 filma i 16 serija, okušavši se u različitim žanrovima, od filmskih komedija 'Elf' (Patuljak), 'Death at a Funeral' (Smrt na sprovodu ) i 'The Baxter', do CBS-ove sci-fi serije 'Threshold' (Početak) i sudske drame Sidneya Lumeta 'Find Me Guilty' (Okrivite me). Ipak, prva velika priznanja – dvije nagrade i osam nominacija - stekao je 2003. ulogom Finbara McBridea u filmu 'The Station Agent' (Šef željezničke stanice), u kojem glumi iskompleksiranu hendikepiranu osobu koja se nakon smrti prijatelja povlači u osamu napuštene željezničke postaje.

Poput filmskog Finbara, i Dinklage je prolazio teška razdoblja nesigurnosti i očaja zbog iznimnog stanja koje mu je namijenila Majka Priroda. Rođen je u Morristownu u New Jerseyju (majka nastavnica glazbe, otac službenik osiguravajućeg društva), a premda su mu roditelji i brat Jonathan normalna rasta, Peteru je dijagnosticirana achondroplasia, poremećaj rasta kostiju, čija je posljedica patuljasta visina s neproporcionalno kratkim udovima, velikom glavom i gotovo normalnom veličinom torza.

'Moji skromni centimetri su dio onoga što jesam, ali ne baš cijeli dio', znao bi se našaliti u mnogobrojnim intervjuima na vlastiti račun, pripominjući da su prolaznici nekada u njega buljili zato što je kepec, a danas to čine zato što je slavan. U takvim razgovorima nerijetko se vraća u bolne godine odrastanja, kada su mu djevojke priznavale pamet, talent i tankoćutnost, a u širokom ga luku zaobilazile kao muškarca. To je ono što se u početku događa i njegovom junaku Tyrioneu u 'Igri prijestolja', gdje jednu djevu spašava od razbojnika i silovatelja da bi je oženio kao nagradu za svoje viteško djelo, ali ubrzo saznaje da je riječ o prostitutki i insceniranom događaju koji su mu upriličili podanici s ciljem da ga konačno razdjeviči iskusna dama.

Ali Tyrione nije ni nevin, ni naivan. U fantastičnom svijetu Zapadnih zemalja, inačici srednjovjekovne Europe, koje su u prvoj seriji nastavaka dočarale Škotska i Irska, a u drugom to čini Dubrovnik, Dinklageovo raskalašeno, mudro i lukavo derište Tyrione Lannister je najmlađi i neobičan brat glavnih negativaca – kraljice Cersei (Lena Headey) i njezinog brata blizanca Jaimea (Nikolaj Coster-Waldau), atipični aristokrat krvožedne i nerijetko incestuozne kuće Lannister.  U sedam kraljevstava kontinenta zvanog Westeros, gdje godišnja doba traju generacijama, a duge oštre zime desetkuju populaciju, svatko, pa i razbarušeni Tyrione vodi neku svoju mučnu bitku, naslijedivši od oca dar za političko manevriranje. Za razliku od sestre i brata, Tyrione je lik s mnogo lica, autsajder s kojim obitelj zbog njegova hendikepa ne računa ozbiljno, a ni on s obitelji, iako joj pomaže kada je riječ o sudbini prijestolja. Iz bezizlaznih se situacija izvlači pameću i lukavstvom, osjetljiv je prema nepravdi i, unatoč tome što ga ne uzimaju ozbiljno, lojalan prema kruni. Čak i onda kada u očevu ratu protiv Sjevera vodi kraljevsku vojsku u unaprijed izgubljenu bitku. Trenutak je mučan, izgledi za pobjedu nikakvi, Tyrionea je obitelj ionako otpisala, ali on ipak drži tako upečatljiv govor da su preplašeni borci spremni umrijeti pod njegovim vodstvom, užareno kličući: 'Polučovječe! Polučovječe, za tobom u pobjedu!'

'Pobjednički izraz lica junaka koji postaje svjestan vlastite sugestivnosti, ono je čime glumac Peter Dinklage svoju glumu dokazuje kao jednu od najbogatijih na malom ekranu', komentira tu scenu kritičar New York Timesa Dan Kois, obrazlažući njegovo uvrštenje u 'Galeriju majstora'.

Tako se patuljak dokazao kao glumački Golijat. Sada se, kaže, osobito veseli nastavku snimanja 'Igara prijestolja', a 2011. pamtit će i na intimnom planu. Na dodjeli Emmyja pojavio se sa suprugom, kazališnom redateljicom Ericom Schmidt, koja je ponosno isticala zaobljeni trbuščić. Nakon šest godina braka uskoro stiže prinova.