U KINIMA: 'ZEMLJA: NOVI POČETAK'

Glumačka blamaža obitelji Smith u solidnom filmu

10.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Očajni glumački nastupi zasjenjuju donekle solidan sci-fi

'Zemlja: Novi početak' zanemariv je znanstvenofantastični film s mnogo problema od kojih je, zanimljivo, najmanji redatelj M. Night Shyamalan. Naime, Shyamalan je oduvijek pisao scenarije za vlastite filmove (često uz očajne rezultate), ali ovdje, prvi puta, dijeli taj zadatak s Garyjem Whittaom. Naravno, teško je reći tko je imao veći utjecaj nad dijalogom, ali barem znamo da Shyamalan nije za sve odgovoran. Zapravo, nekoć proslavljeni redatelj djeluje kao 'pijun' Willovog opsesivnog promoviranja sina Jadena Smitha i za razliku od njih svoje zadatke obavlja dobro. Glumački dvojac Smith osnovni je problem inače donekle gledljiva uratka.




Kod mlađih glumaca teško je procijeniti pravi talent i Jaden Smith nije iznimka. U 'Karate Kidu', korektnom žanrovskom filmu o odrastanju, Jaden je solidno odradio ulogu jer scenaristički nije bila zahtjevna, a loši trenuci bili su više odraz traljavo napisanog dijaloga nego njegove glume. Gledajući 'Zemlja: Novi početak' možemo zaključiti kako su prijašnji nastupi Jadena Smitha uistinu bili više sreća nego talent, odnosno pametno biranje uloga kako bi se bolje zamaskirali nedostaci. Suočen s dijalogom koji bi gledatelja trebao emotivno potpuno vezati uz glavnoga lika, Jaden djeluje kao razmaženo derište, a ne ozbiljan glumac, što vrijedi i za neuvjerljive izraze lica. U filmu gdje su emotivne patnje jednog lika centar priče, barem glumac mora gledatelju pružiti uvjerljivost, inače sve 'pada u vodu'. Nažalost, Will Smith, koliko god bolji glumac od sina, isto je 'promašeni izbor' i tako imamo film od dva lika, koje tumače potpuno izgubljene zvijezde bez međusobne kemije (uistinu iznenađujuće s obzirom da su obitelj). Režija ostaje jedini spas jer Shyamalan pruža uistinu sjajne trenutke i gradi solidnu vizualnu atmosferu usprkos svim nedostacima kao što su i neuvjerljivi specijalni efekti. Glazbena podloga Jamesa Newtona Howarda isto se može pohvaliti kao i ostali 'pozadinski' elementi filma i možda bismo, uz normalan casting, pamtili 'Zemlju' kao solidan žanrovski uradak, a ne svojevrstan eksperiment 'nepotizma'.

'Zemlja: Novi početak' možda je najbolji Shyamalonov film nakon mnogo godina, ali je još uvijek zanemariva gnjavaža s potpuno promašenim izborom glumaca i prožvakanom pričom. Gledljivo, ponekad čak i zanimljivo, ali zaključno se ne može preporučiti.