FESTIVALSKI PETAK

Glazbeni Vox Feminae uz Antonyja i Jobriatha

23.11.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Treći dan Vox Feminae Festivala posvećen je glazbi kroz glazbene dokumentarce o grupi Antony and the Johnsons i glam rokeru Jobriathu

U 19 sati na redu je film 'Turning' Charlesa Atlasa. Ovaj glazbeni dokumentarac prati koncerte grupe Antony and the Johnsons i njegove trinaesteročlane grupe performerica na istoimenoj europskoj turneji 2006. Glazbene izvedbe na temu otuđenja i transcendentalnosti isprepliću se s točkama 'ljepotica' na rotirajućoj platformi, koje utjelovljuju ne samo žensku ljepotu, već samom svojom prisutnošću istražuju pojmove ženstvenosti i identiteta. One su androgine ili transrodne, skrivene šminkom ili ogoljene do kože. One su, poput samog/e Antonyja, teško odredivog roda. Duhoviti i dirljivi razgovori otkrivaju njihov životni put i borbu da budu što jesu.

U 21 sat u kinu Europa slijedi hit film Kierana Turnera 'Jobriath A. D.' posvećen američkom glam rokeru i performeru iz 70-ih godina Jobriathu, prvom glazbeniku koji je otvoreno priznao vlastitu homoseksualnost i pritom potpisao za velikog izdavača. Bruce Campbell aka Jobriath prva je autana gej rock zvijezda čiji je sjaj bio kratkog daha. Film prikazuje njegovu karijeru i trnovit proboj kroz 'scile i haribde' popularne kulture koje su završile Jobriathovom smrću od AIDS-a u 36. godini, za klavirom, u stanu na vrhu tornja njujorškog Chelsea Hotela.

Filmske projekcije započinju u 17 sati u kinu Europa repriziranjem filmova 'Terarij' Hane Jušić i 'Lezbijana – Paralelna revolucija' Myriam Fougere

Petak na Vox Feminae Festivalu završava glazbenom večeri u klubu Funk Zbeletron In All Female Voices. Jake DJ snage dobro znanog Zbeletron kolektiva: DJanes Nevena, Djane Nora Gnom & DJ Sorel deru po ženskim vokalima, disku i 80-ima. Ulaz je slobodan.