CHEETA, LASSIE, FLOKI...

Filmske zvijezde životinjskog svijeta

13.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Ove zvijezde znaju nas nasmijati i rastužiti do suza, ali nas i nasmrt preplašiti. Kako god djelovali na nas, volimo ih gledati na filmu, stoga smo odlučili podsjetiti vas na najpoznatije životinje na filmu

Prva životinja koja je stekla status pravog celebrityja imala je svoj filmski debi davne 1932. Stala je gotovo ravnopravno na crno-bijelom platnu uz svjetsku plivačku legendu Johnnyja Weissmullera. Film je naravno bio 'Tarzan', a zvijezda čimpanza Cheeta.

Cheeta
je glumio u devet filmova, od čega čak sedam o Tarzanu, a njegov zvjezdani status potvrđuje i njemu posvećena stranica na internetskog filmskoj enciklopedijiIMDB. Cheeta je uz Tarzanov čuveni krik postala ikona priče o Kralju džungle, a nakon pozamašne filmske karijere otišao je u zasluženu mirovinu 2003.Udomila ga je C.H.E.E.T.A. (Creative Habitats and Enrichment for Endangered and Threatened Apes), fondacija u kojoj slobodno vrijeme slika apstraktne slike čijom prodajom se sama fondacija financira. Sa 76 godina, Cheeta drži Guinnessov rekord kao najstariji živući čimpanza

Nešto starije generacije sjećaju se još jedne velike zvijezde koja nas je oduševljavala šezdesetih i sedamdesetih godina, a postala je pop ikona i utjelovljenje dobrohotnosti. Radi se o plemenitom delfinu Flipperu koji je spašavao svoje ljudske prijatelje iz bezbrojnih okršaja s morskim psima i opasnosti na moru. Obožavatelji su uživali u dva filma i 27 epizoda serije o dobroćudnom delfinu. Iako su mnogi bili uvjereni da se radi o jednoj filmskoj zvijezdi, Flippera je zapravo glumilo pet ženki delfina.

Pal kao Lassie uz još jednu mladu zvijezdu, Elizabeth Taylor

Novije generacije dobile su i svoju verziju Flippera, no ovoga puta nije se radilo o delfinu, nego o kitu ubojici Willyju. Willyjevo pravo ime je Keiko, a osim što je postao instant zvijezda i miljenik svakog djeteta, film mu je omogućio i stvarnu slobodu. Naime, nakon uspjeha prvog filma o Willyju oformljena je Free Willy/Keiko fundacija koja je skupljenim sredstvima rehabilitirala Keika za život u divljini te ga naposljetku pustila na slobodu.

Iako nas oduševljavaju sve životinje na filmu, čovjekov najbolji prijatelj redovito na nas ostavlja najjači dojam. Psi su od svih životinja najprihvaćeniji u ljudskom društvu, a pseći celebrityji prisutni su gotovo u svim aspektima javnog života, počevši od Laike koja je 1957. bila prva životinja lansirana u Zemljinu orbitu, pa sve do vjernog suputnika Ibrice Jusića, Arčija

Nedvojbeno najveća filmska zvijezda iz životinjskog svijeta je hrabri pas Lassie. Nakon prvog pojavljivanja u bezvremenskom klasiku 'Lassie se vraća kući' 1943, glavni lik postao je ikona i fenomen koji traje još i danas. Glumio ga je Pal, dugodlaki škotski ovčar koji se u istoj ulozi vraćao na velike ekrane čak sedam puta privrženo pomažući i rješavajući probleme na oduševljenje mlađe publike.Priča kaže da je za ulogu Lassie izabran drugi pas, no poplava je otežala snimanje i filmski povratak kući glavnog lika. Producenti su odlučili uzeti 'psa kaskadera' za neke opasne scene u vodi, no zamjenski pas se pokazao toliko boljim izborom da su odlučili nastaviti snimanje s njim u glavnoj ulozi. Bio je to Pal, a ostalo je povijest...U televizijskoj seriji Pala je naslijedio njegov sin, nazvan Lassie po legendarnom liku koji je Pala uvrstio među filmske legende.

Hrvatska kinematografija također ima svoje predstavnike psećih zvijezda. 'Ne daj se, Floki' Zorana Tadića i danas je mnogima među dražim filmskim ostvarenjima, koje je uslijed velike popularnosti nastalo iz omiljene dječje serije. Uz pomoć Flokija gledatelji su zapravo otkrivali ljudske osobine, točnije karakterne mane prikazane kroz ponašanja njegovih sustanara.

Mladi Slavko Štimac i Hund u 'Vuku samotnjaku'

Najčuveniji, najpopularniji i po mnogima najbolji hrvatski dječji film ikad snimljen, znameniti je 'Vuk samotnjak' Obrada Gluščevića. Okosnica radnje je prijateljstvo dječaka Ranka s njemačkim ovčarom zaostalim iz Drugog svjetskog rata, kojeg naziva Hund po oznaci na ogrlici. Poput mnogih drugih psećih junaka, Hund je utjelovljenje apsolutne požrtvovnosti i bezuvjetnog prijateljstva, a stavit će i vlastiti život na kocku kako bi spasio dječakov.

'Vuk samotnjak' filmsko je ostvarenje koje je podvrgnuto zanimljivim interpretacijama, na primjer onoj o suodnosu prirodnog (divljeg) i kultiviranog, ili o odnosu nekad zaraćenih strana i nasljeđu koje sa sobom u taj odnos donose. No bez obzira na dubinsku analizu značenja radnje, publiku je prije svega osvojio upravo topli odnos dječaka i Hunda. Zahvaljujući MAXtv Digiteci, današnji naraštaji mogu uživati u digitalno restauriranoj verziji ove balade o prijateljstvu dječaka i psa.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: