ČETIRI NASLOVA

Filmovi s nominacijom za Oscara u programu 10. ZagrebDoxa

14.02.2014 u 18:42

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa sa 150 filmova uključuje i četiri filma koji se natječu za jednu od najprestižnijih filmskih svjetskih nagrada – Oscara! Od pet nominiranih u kategoriji najboljeg dokumentarca čak su tri raspoređena u ovogodišnjim festivalskim programima, a jedan je bio prikazan u međunarodnoj konkurenciji prošlogodišnjeg ZagrebDoxa

Američki film 'Prljavi ratovi' redatelja, snimatelja i montažera Richarda Rowleya dio je međunarodne konkurencije, a prati istraživačkog novinara Jeremyja Scahilla, autora međunarodnog bestsellera 'Blackwater', u srce američkih tajnih ratova od Afganistana do Jemena, Somalije i dalje. Dijelom politički triler, dijelom detektivska priča, film donosi napeto putovanje kroz jednu od najvažnijih i najmanje istraženih priča našega vremena. Ono što počinje kao izvješće o neuspjelom američkom zračnom napadu u zabačenom dijelu Afganistana brzo postaje globalna istraga tajnovitog i moćnog Zajedničkog zapovjedništva specijalnim operacijama. Film 'Prljavi ratovi' dosad je osvojio niz nagrada, uključujući Nagradu F:ACT na CPH:DOX-u, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Varšavi i priznanje za najbolju kameru na Sundanceu.

Foršpan filma 'Prljavi ratovi'

Program 'Biografski dox' donosi 'Slatkicu i boksača'. Riječ je o filmu u umjetnosti, partnerstvu i četrdesetogodišnjoj ljubavnoj priči između Ushija i Noriko Shinohare, ekscentričnih japanskih umjetnika koji su se upoznali i vjenčali u New Yorku početkom sedamdesetih godina. Ushiove skulpture donijele su mu slavu ali rijetko i novac. Noriko – koja se bila odrekla umjetnosti da bi mu bila pomoćnica – sada napokon izlazi iz muževe sjene i stvara crteže koji privlače pozornost javnosti i Ushiovu ljubomoru. Debitant Zachary Heinzerling nagrađen je za režiju na posljednjem Sundanceu, a film je osvojio i drugu nagradu publike na festivalu Tribeca

Foršpan filma 'Slatkica i boksač'

Pet metara od slave' dio je programa 'Glazbeni globus'. Osim šanse da osvoji zlatni kipić, film je već nagrađen s desetak priznanja na međunarodnim festivalima. Redatelj Morgan Neville pod svjetla reflektora postavio je neispričane priče pratećih vokala nekih od najvećih glazbenih legendi 21. stoljeća. Dosad neopjevane junake velikih pozornica i njihove jedinstvene životne priče otkrit ćete kroz rijetke arhivske snimke i intimne intervjue s glazbenim velikanima: Bruceom Springsteenom, Steviejem Wonderom, Mickom Jaggerom, Stingom… Sve uz naravno izvrstan soundtrack!

Foršpan filma 'Pet metara od slave'

Čin smaknuća' Joshue Oppenheimera jedan je od laureata 9. ZagrebDoxa i svakako jedan od naslova koji je protekle godine najviše odjeknuo u međunarodnim filmskim krugovima. Na ZagrebDoxu – koji je bio jedan od prvih festivala koji ga je prikazao – osvojio je nagradu Movies That Matter, a osvojio je i Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg dokumentarca, veliku nagradu CPH:DOX-a te čak dvije nagrade na Berlinaleu: nagradu publike Panorama i nagradu ekumenskog žirija. Film je putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca u šokantnom režimu korupcije i ideologije u Indoneziji. Kada je vojska 1965. godine svrgnula indonezijsku vladu, Anwar i njegovi prijatelji promaknuti su iz sitnih lopova koji su prodavali kinoulaznice na crno u vođe odreda smrti. Pomogli su vojsci da u manje od godinu dana ubije više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. U 'Činu smaknuća' pričaju svoju priču o ubojstvima, ali ne pristaju na dokumentarističko svjedočanstvo. Oni žele biti zvijezde svojih omiljenih gangsterskih filmova, vesterna i mjuzikala. Werner Herzog, koji je uz Errola Morrisa jedan od izvršnih producenata filma, izjavio je da u posljednjih deset godina nije vidio tako snažan, nadrealan i zastrašujući film, a Dušan Makavejev opisao ga je kao apsolutno i jedinstveno remek-djelo. Domaća publika može ga pogledati i na ovogodišnjem ZagrebDoxu, i to u programu 'Moj najbolji dox'.

Foršpan filma 'Čin smaknuća'