SAMO DOBRI PRIMJERI

Filmovi nastali prema televizijskim serijama

24.03.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Filmske ekranizacije dugovječnih televizijskih serija nijednog obožavatelja ne mogu ostaviti ravnodušnim. No teško je ne zapitati se kako beskonačne radnje, zaplete i drame uspješno ugurati u format od svega dva sata uz pomoć tek velikog pakiranja kokica u ruci. Prisjetili smo se nekolicine primjera kojima je to pošlo za rukom

Zvjezdane staze

Zvjezdane staze su televizijska serija koja je obilježila drugu polovicu dvadesetog stoljeća, stekla brojne obožavatelje diljem svijeta i nosi titulu jednog od najgledanijih televizijskih projekata svih vremena. Bilo da se radi o Enterpriseu, Voyageru ili zvjezdanoj stanici Deep Space 9, željno smo očekivali nove nastavke međugalaktičkih putovanja predvođene našim dragim kapetanima.

Bilo je pitanje vremena kada će produkcijski tim odlučiti preseliti svemirske avanture s malih ekrana na velika platna. Prvi igrani film svjetlo dana ugledao je već krajem sedamdesetih godina, nakon čega je uslijedilo još 10 filmskih nastavaka zasad zaključenih s najmlađim izdanjem nastalim u režiji J. J. Abramsa 2009. godine. Redatelj nas je vratio na početak cijele priče nakon više od šest televizijskih serija i deset cjelovečernjih filmova i vjerojatno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Dapače, prema mišljenju korisnika Internet Movie Data Basea, zaslužio je 218. mjesto na elitnoj listi 250 najboljih filmova u povijesti. No film koji je najbolje uhvatio duh serije drugi je dio filmske epopeje Wrath of Khan, s Ricardom Montalbanom koji reprizira svoju ulogu kojom se pojavio u izvornoj seriji iz 1967. godine.

Što reći za kraj, nego 'Svemir, posljednja granica' riječi su koje nas uvode u imaginarna putovanja svemirskim prostranstvima bilo da se radi o seriji ili filmu.







Nemoguća misija

Kada smo već spomenuli Abramsa, trebalo bi naglasiti da je on čovjek koji jednostavno voli režirati filmove temeljene na zaboravljenim televizijskim serijama. Konkretno, ovdje se radi o trećem filmskom nastavku Nemoguće misije, koja je trebala biti 'zlatna kombinacija' prijašnjih dvaju. Da podsjetimo: prvijenac, u režiji Briana de Palme, bio je prosječan triler koji se mnogo više bavio elementom špijunaže od nastavka u režiji Johna Wooa, koji se može opisati u dvije riječi: akcijski spektakl.

No ovdje ćemo se pozabaviti zadnjim nastavkom koji su mnogi kritičari proglasili najboljim 'obrokom' filmske franšize koja se temelji na avanturama tajnog agenta, protagonista televizijske serije šezdesetih godina. Nemoguća misija: Protokol duh sadrži sve čari malih ekrana i akcijski spektakl kakav smo naviknuli gledati na velikom platnu te u nizu razina premašuje izvorni TV materijal.





Goli pištolj

Među filmovima koji nastaju prema predlošku neke televizijske serije, ovo je jedan od rijetkih primjera u kojem filmaši izaberu seriju koja je bila totalni promašaj. Goli pištolj, koji je ogromnu popularnost stekao kako u svijetu, tako i u našim krajevima, svoju inspiraciju našao je u nekoliko godina starijoj seriji Policijski odred.

Sjećate se fora koje kao iz rukava baca Leslie Nielsen u ulozi blesavog policajca Franka Drebina, Priscille Presley u ulozi Jane Spencer, O. J. Simpsona kao detektiva Nordberga, prepariranog dabra i ostalih čudaka? Jednostavno, sve ove vizualne šale ne možete uloviti na prvu loptu. S obzirom na specifični način humora, nije ni čudno što televizijska serija nije uspjela jer bi bilo možda malo previše gledati iste fore svakoga tjedna u 45- minutnom izdanju.

Zanimljivo je da je kreativni tim serije Policijski odred i filmova Goli pištolj jedan te isti, a činili su ga Jerry Zucker, Jim Abrahams, David Zucker i Pat Proft




Bjegunac

Jedan od najpoznatijih američkih akcijskih filmova devedesetih godina nastaje prema istoimenoj vrlo popularnoj televizijskoj seriji iz šezdesetih koja se u svoje vrijeme uspjela održati na programu čak pet sezona. Uspjeh originalnog Bjegunca mogao se zahvaliti i aktualnosti teme, s obzirom na to da je fiktivni lik dr. Kimblea inspiriran likom dr. Sama Shepparda, uglednog liječnika koji je dvanaest godina proveo u zatvoru pod optužbom za umorstvo vlastite supruge i sve vrijeme dijelio američku javnost po pitanju vlastite krivice i nevinosti.

Kada je Andrew Davis sjeo u redateljsku stolicu filmskog remakea, Harrisona Forda zaposlio je u ulozi glavnog protagonista dr. Kimblea, a Tommyja Leeja Jonesa za njegovog vječnog progonitelja. I uspjeh je bio zagarantiran. Svi se sjećamo antologijskih scena poput Fordova skoka u bezdan ili izdavanja naredbi Tommyja Leeja Jonesa njegovu timu, a o redateljskom zanatu ne trebamo reći ni jednu riječ. Čak i danas, skoro više od dvadeset godina nakon snimanja, možemo ga pogledati s istom količinom zadovoljstva, a jedan je od vrhunskih primjera obrade materijala s malih ekrana.




Nedodirljivi

Prije nego što se uhvatio režije prvog nastavka 'Nemoguće misije', Brian De Palma je već krajem osamdesetih izbacio istoimeni film zasnovan na ABC-ovoj televizijskoj seriji Nedodirljivi, koja se, pak, temeljila na autobiografskim zapisima FBI-eva agenta Eliota Nessa o njegovim pokušajima da uhvati Ala Caponea.

Film predvođen dobrom glumačkom ekipom, kao što su Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia i Robert De Niro, postao je pravi hit, sa zaradom od 76 milijuna dolara u Americi. Isto kao televizijska serija, filmsko izdanje najviše opisuje ulogu Nessa i njegovih ljudi u hvatanju Ala Caponea.





Muppet Show

Mnoge generacije odrasle su na legendarnoj britanskoj lutkarskoj seriji vođenoj vizionarskom maštom Jima Hansona, čiji su glavni junaci Muppeti, a glavna zvijezda je Žabac Kermit koji pokušava ostalu ekipu držati pod kontrolom. Uz dječju publiku zabavljali su se i odrasli jer je serija obojana dozom crnog humora i parodije.

Iako smo svi voljeli seriju, prvi film u nizu je bezvremenski klasik koji i dalje savršeno zabavlja sve uzraste i ukuse. Priča, likovi i glazba su još uvijek očaravajući, tipični muppetovski humor na nivou, te ono što je najbitnije i razlikuje film od prvih serija je pojava cameo uloga velikih zvijezda tadašnjeg vremena. Prošle godine imali smo prilike gledati u kinima i novo izdanje. Iako je bio pravi kino hit, još uvijek nije nadmašio svog prethodnika s kraja sedamdesetih.



South Park: Veći, duži i neobrezan

Od svih popularnih animiranih serija koje smo navikli gledati na malim ekranima jedino je filmska inačica Southa Parka uspjela nadmašiti popularnost same serije. Nakon niza godina i iščekivanja mnogih zaluđenih fanova diljem svijeta, ekipa koja stoji iza popularnog crtića odlučila je akrobacije poznatih klinaca prebaciti i na veliko platno.

Trebalo je podosta vremena, Treiju Parkeru i Mattu Stoneu, tandemu koji stoji iza legendarnog 'crtića za odrasle', da uvrijede svakog na ovoj planeti. Ali vrhunac uvrede dolazi s filmskim izdanjem, u kojem uz glavnu figuru ismijavanja Saddama Husseina parodiju Disneyeve uspješnice i Broadwayski mjuzikl Les Miserables. Osim što su zaslužili nagradu Oscara u kategoriji najbolje pjesme, ponosno su ušli i u Guinnessovu knjigu rekorda. Pitate se po čemu? Broju psovki izrečenih u samo 80 minuta filma.

Jedan od najiščekivanijih filmskih naslova ove godine je Burtonova filmska ekranizacija poznate televizijske serije Dark Shadows. Hoće li redatelj uspjeti u naumu, vidjet ćemo uskoro. Na ovom popisu mogli bi se naći još neki naslovi, ali kako ne postoji objektivna valorizacija, pozivamo vas da se izjasnite u komentarima koje su za vas dobre filmske ekranizacije nastale prema televizijskim serijama.