CINEPLEXX, OD 19. DO 29. RUJNA

Filmovi koje ne smijete propustiti na MAXtv Filmomaniji

18.09.2013 u 08:55

  • +15

7. MAXtv Filmomanija

Izvor: Promo fotografije / Autor: MAXtv Filmomanija

Bionic
Reading

U četvrtak 19. rujna u kinu Cineplexx Centar Kaptol kreće sedma MAXtv Filmomanija – revija dobrog filma, a mi vam predstavljamo filmove koje nikako ne biste smjeli propustiti

'Veliki meštar' – Wong Kar Wai

'The Grandmaster' (Veliki meštar) slavnog redatelja Wong Kar-Waia na početku svog filmskog puta imao je čast otvoriti veliki Berlinale. Nakon šetnje po svjetskim i regionalnim festivalima stiže i na MAXtv Filmomaniju. Film je utemeljen na životu poznatog učitelja borilačkih vještina Ip Mana, čiji učenik je, između ostalih, bio najveći među velikima, Bruce Lee. Ip Mana tumači Tony Leung.


'Pieta' – Kim Ki-duk

Nakon venecijanskog Zlatnog lava i hrvatske premijere u Zadru, kontroverzni južnokorejski film Kim Ki-duka o pomaknutoj ljubavi, 'Pieta', stiže u Zagreb. U centru filmske ljubavi nalaze se brutalni muškarac koji zarađuje za život kod reketara i sredovječna žena koja tvrdi da je njegova majka.


285901,283958,285440,286518'Jedi, spavaj, umri' – Gabriela Pichler

Raša (Nermina Lukac), 20-godišnjakinja bosanskog porijekla, živi ugodan život na jugu Švedske, radeći u tvornici za pakiranje povrća. Njenu životnu ugodu prodrma vijest da je prva na popisu za otpuštanje. Zbog podrijetla moguća cipelica dobiva prizvuk rasizma. Usprkos priči koja ne pokušava osvojiti gledatelja lakoćom i brzinskim osmijehom, film je u Veneciji dobio nagradu publike, što dovoljno govori o njegovim kvalitetama.


'U svakom slučaju, Laurence' – Xavier Dolan

Treći igrani film wunderkinda kanadskog filma priča je o divljoj i neobičnoj ljubavi. Pisac i učitelj Laurence i njegova djevojka uživaju u konvencionalnoj ljubavi do trenutka kad on odluči postati ona. Laurence je naime žena zarobljena u tijelu muškarca. Željan slobode, Laurence odluči operativno promijeniti spol te zatraži od svoje djevojke da ga podrži u toj velikoj odluci.


'Epizoda u životu berača željeza' – Danis Tanović

Nazif uzdržava obitelj skupljajući staro željezo dok se njegova supruga Senada brine o domu i dvije kćeri te djetetu koje je na putu. Jednoga dana Senada doživi spontani pobačaj te joj je hitno potrebna operacija koja košta 980 KM, a koje Nazif ne može zaraditi skupljajući željezo. Sljedećih deset dana Nazif i Senada će iskusiti okrutnost suvremenog svijeta u svoj njenoj punini. Film Danisa Tanovića na Berlinaleu je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji film, a naturščik Nazif Mujić, koji glumi samoga sebe, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.



'U kući' – François Ozon

Film 'U kući' vodi nas i junaka Claudea u kuću njegovog 16-godišnjeg školskog kolege. Događaji u kući postat će Claudeova inspiracija za literarne sastavke koji će pak pokrenuti cijeli niz neočekivanih događaja.


'Nebraska' – Alexander Payne

U središtu 'Nebraske' je dementni starčić koji, poput tinejdžera, pokušava pobjeći u naslovnu Nebrasku po dobitak od nepostojeće oklade. Kako bi mu udovoljio, jedan od sinova odluči mu ispuniti želju. Za ulogu starčića Bruce Dern je dobio nagradu u Cannesu, a film je oduševio, između ostalih, i struku i gledatelje u Veneciji.


'Nešto u zraku' – Olivier Assayas

Assayas nas u svom filmu vodi u Pariz ranih 70-ih, čija politička i kreativna previranja zalude srednjoškolca Gillesa i ekipu. Lelujanje između anarhije, radikalizma i osobnih želja okreće ih umjetnosti i odvodi u Italiju te potom u London. Sve u potrazi za samima sobom u vremenu koje nije skroz svoje (paralele s današnjicom nikad nisu naodmet).


'Kao netko zaljubljen' – Abbas Kiarostami

Jedan čovjek i jedna žena, jedan dan i cjeloživotna uspomena. Mnogo stariji muškarac i mlada žena sretnu se u Tokiju. On vjeruje da je poznaje, ona ne zna ništa o njemu. On joj otvara vrata svog doma, ona njemu svoga tijela. I dok se oni otvaraju, oko njih se plete mreža koja će ih u sljedećih 24 sata snažno uplesti i zaplesti u sebe.


'Ubij svoje najdraže' – John Krokidas

Krokidasov film nas vodi u krug slavnih bitnika koji će svojim pokretom promijeniti književnost, a čije će živote promijeniti jedno ubojstvo. Mladi, buntovni i nezadovoljni Allen Ginsberg, Lucian Carr, William Burroughs i Jack Kerouac odlučuju krenuti protiv tradicije. Na revolucionarnom putu promjena prikoči ih ubojstvo Davida Kammerera, bitno mijenjajući živote bitnika.


Domaći filmovi koje ne smijete propustiti:

'Oproštaj' – Dan Oki

U centru filma redatelja i scenarista Dana Okija je mlada aktivistica Nina (odlična Andrea Dea Mladinić). Kad joj dečko Srđan ode raditi u Njemačku, Nina ostaje sama sa slijepom majkom. U Nininu priču upliće se i njena liječnica koja je u tajnoj lezbijskoj vezi s Nininom prijateljicom. U filmu uz Mladinić glume Nikša Arčanin, Bruna Bebić, Danijela Vuković, Elena Orlić, Linda Vladislavić, Leon Lučev, Danijel Rafaelić, Damir Duplančić Cunko i Ivan Perić.


'Visoka modna napetost' – Filip Šovagović

Alfa i omega 'Visoke modne napetosti' je Filip Šovagović koji potpisuje režiju, supotpisuje scenarij s Ivicom Đikićem te je producent filma. Riječ je o art komediji, melodrami, socijalnoj satiri i još koječemu, u kojoj stanovnici malog otočnog sela u Dalmaciji silno žele postati stanovnici mjesta. Kako titulu mjesta dobivaju sela sa sto i više stanovnika, a njih je 99, silno se trude pridobiti još jednog do dva stanovnika. Odluka pada na modnog kreatora i njegova dečka. Tu dolazi do komedije situacije, nerazumijevanja i ostaloga. U filmu glume Goran Navojec, Marija Škaričić, Bojan Navojec, Mijo Jurišić, Miran Kurspahić, Bojana Petrović, Jure Radnić i drugi.


Kako je Filmomanija skup filmske kreme, i ostalih devet filmova su svakako vrijedni gledanja, stoga ne propuste ni

'U parku Jane Austen' – Jerusha Hess

U ovoj romantičnoj komediji naizgled normalna 30-godišnjakinja čuva tajnu koja je sprečava da živi 'normalnim' životom. Ona je naime opsjednuta Jane Austin i njenim književnim svijetom te ludo zaljubljena u g. Darcyja, kojeg u BBC-jevoj verziji 'Ponosa i predrasuda' igra Colin Firth.

'Ja i ti' – Bernardo Bertolucci

U središtu filma velikog talijanskog redatelja je introvertirani 14-godišnjak koji, umjesto na skijanju, odluči provesti savršeni odmor u samoći u podrumu zgrade.

'Adria Blues' – Miroslav Mandić

Bivša rock zvijezda Toni Riff oženio je u Sloveniji svoju obožavateljicu Sonju te već dva desetljeća živi na njenoj grbači, točnije od njenog posla – telefonskog seksa. Kako bi ga izbavila iz depresije, Sonja mu organizira koncert.


'Artiljero' – Srđan Anđelić

Mali se svim silama pokušava obraniti od dosade i letargije svakodnevnog života. Ana zapisuje fragmente svog života filmovima na mobitelu. Zajedno pokušavaju vratiti nogometaša Nemanju Vidića u domaću ligu, čime privuku pažnju okoline i medija na sebe.

'Foxfire, ispovijedi djevojačke bande' – Laurent Cantet

Usred 'muškog' New Yorka 1953. godine grupa žena odluči se boriti protiv diskriminacije, osnuje žensku bandu i krene u osvetnički pohod. Sa samo jednim snom – života po vlastitim pravilima i željama.

'Mistaken for Strangers' – Tom Berninger

Tomu Berningeru, metalcu i autoru hororaca, nikako nije jasno zašto je bend njegovog brata Matta Berningera, The National, tako velik i slavljen. Kako bi otkrio njihovu tajnu, odluči ih pratiti s kamerom u ruci na njihovoj turneji. Što je otkrio? Pogledajte u filmu.



'Pod svaku cijenu' – Ramin Bahrani

Dok otac želi da se sin posveti širenju obiteljskog biznisa, odnosno njihovog farmerskog carstva, sin želi voziti auto-utrke. Da bi sve bilo gore, a jaz između oca i sina se produbio, saznaje se da je obiteljski posao pod istragom.

'Slaughtera Nicka za predsjednika' – Rob Stewart, Marc Vespi i Liza Vespi

Dokumentarac koji je proglašen najboljim na prošlogodišnjem ZFF-u vodi nas u susjednu Srbiju u koju stiže i Rob Stewart. Iako nama ime na prvi pogled ne znači puno, Srbi i dan danas luduju za njim, odnosno za likom Nicka Slaughtera, kojeg je glumio u seriji 'Tropical Heat'. To je dovoljan razlog za njegov dolazak u naše susjedstvo. U društvu kamere, jasno.

'Violet i Daisy' – Geoffrey Fletcher

Naslovne junakinje su tinejdžerice, što ih ne sprečava da budu opake plaćene ubojice. Iako već sad njihovi životi zvuče kaosalno, u stvarni kaos se pretvaraju kad dobiju zadatak ukloniti tajanstvenog samca (jedna od posljednjih uloga Jamesa Gandolfinija).