OD 20. DO 27. LISTOPADA

Film o Goranu Ivaniševiću među atrakcijama ZFF-a

14.10.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Na današnjoj press konferenciji povodom 11. izdanja Zagreb Film Festivala, uprava festivala predvođena direktorom Borisom T. Matićem predstavila je izuzetno bogat i zanimljiv filmski program s više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta, koje će publika moći pogledati u Zagrebu od 20. do 27. listopada

Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Osim toga, projekcije će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka. Ova najstarija središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj na tjedan dana preobrazit će se u atraktivnu kinodvoranu i ponuditi ponajbolje prve i druge filmove svjetske dokumentarne produkcije. Natjecateljski program donosi pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca. Popularni popratni programi 'Velikih 5', 'Bibijada' te 'Moj prvi film' (Poljska) nadopunjeni su s četiri nova popratna programa: 'Inspirirano stvarnim događajem', 'Istočnoeuropski SF', 'Re-kreacija Queera' i 'Dan LUX filma' plus Edukativni program 'Industrija'.

O filmovima u glavnom programu dugometražnih igranih filmova govorio je i predstavio ih direktor festivala Boris T. Matić. Festival otvara talijansko-slovenski film 'Zoran, moj nećak idiot' Mettea Oleotta koji je na filmskom festivalu u Veneciji osvojio četiri nagrade. Uz njega, bit će prikazano još 11 dugometražnih igranih filmova.


'Dokumentarni program donosi dvanaest naslova različitih tema i uz širok raspon protagonista – od somalskih pirata, preko poljske nogometne reprezentacije 1982, američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj Gori, kradljivaca dragulja srpske skupine Pink Panter, pa sve do znanstvenika koji diljem svijeta promoviraju – bezboštvo. Domaću produkciju zastupaju Marko Stanić i Leon Rizmaul čiji će dokumentarci 'Vidimo se za godinu dana' i 'Goranov Wimbledon' biti premijerno prikazani na Zagreb Film Festivalu', dodao je Matić i nastavio: 'Drago nam je što se program Kockice u selekciji Vladimira Gojuna afirmirao kao važna platforma za predstavljanje novih nadolazećih autora kratke forme, kao i novih uradaka već etabliranih redatelja. Ove godine prikazujemo devet najsvježijih kratkih naslova domaćih autora i autorica.'

Popratni program ove godine broji čak sedam programskih sekcija, od čega su već otprije poznate tri. 'U fokusu programa Moj prvi film ove  godine je Poljska pa će tako biti prilike za gledanje debitantskih naslova danas kultnih autora Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzyja Skolimowskog i Agnieszke Holland. Bibijada će opet uveseljavati klince i to uz osam čudesnih filmskih avantura, dok popularni program Velikih 5 uključuje nove filmove, potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije', izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Ovogodišnji programski noviteti odnose se na četiri potpuno nova filmska programa. 'Program Inspirirano stvarnim događajem dijelom je potaknut uspjehom filma 'Krugovi' Srđana Golubovića, a donosi pet intrigantnih filmskih priča inspiriranih stvarnim događajima, vremenima i osobnim sjećanjima. Između ostalih tu su pobjednik festivala u Sundanceu, američki film 'Postaja Fruitvale' autora Ryana Cooglera koji na platna donosi priču o posljednjim danima i ubojstvu mladog Afroamerikanca Oscara Granta, kao i 'Njemački doktor' redateljice Lucije Puenzo koji donosi priču o tajnom životu Jozefa Mengelea po završetku Drugog svjetskog rata', izjavila je koordinatorica programa Selma Mehadžić. 'Istočnoeuropski SF u selekciji Daniela Rafaelića donosi filmove znanstvene fantastike Istočne Europe u posljednjih sto godina. Uz kultne filmove Istočnog bloka – 'Aelita, kraljica Marsa' Jakova Protazanova i 'Putovanje na kraj svemira' Jindricha Polaka, ZFF premijerno predstavlja i restaurirani domaći SF film Vladimira Tadeja 'Tajna starog tavana'. Program Re-kreacija Queera realiziran je u suradnji s organizacijom Queer Zagreb te donosi filmove autora koji su otvorili prostor za queer izričaj na filmu. Među njima su 'Djevojke u uniformi' Leontine Sagan iz 1931. i 'Canterburyjske priče' Piera Paola Pasolinija te selekcija kraktih filmova Jerryja Tartaglie, jednog od najznačajnijih queer umjetnika posljednjih 40 godina. Konačno, Dan LUX filma je program rađen u suradnji s Europskim parlamentom koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX koja se dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema', pojasnila je Mehadžić.


Prošle godine na festivalu započet je edukativni program Industrija koji ove godine donosi niz edukativnih modula: uz radionice Moj prvi scenarij, Palunko te radionice u sklopu programa Bibijada, Industrija uključuje program Multiplatformska poslovna škola za marketing u organizaciji Media Business Schoola iz Španjolske, HAVC-a i Mediadeska Hrvatske, kojem je cilj pomoći sudionicima pri razvijanju zanimljivih i inovativnih multiplatformskih i distribucijskih strategija za projekte. Industrija donosi i Masterclass redatelja Srdana Golubovića i scenarista Srđana Koljevića, i to na temu suradnje redatelja i scenarista.

Treću godinu zaredom Hrvatski Telekom podržava Zagreb Film Festival. 'Hrvatski Telekom već dugi niz godina podupire filmske festivale u Hrvatskoj, a ovogodišnju festivalsku turneju zaokružuje odličnim Zagreb Film Festivalom. Osim financijske potpore, HT u službu kulture i filma s ponosom stavlja i svoju vrhunsku tehnologiju te organizatorima osigurava sve telekomunikacijske usluge, a svojim korisnicima nudi ekskluzivne sadržaje. ZFF publici donosi iznimne filmske sadržaje, a nama je osobito drago što dio takvih sadržaja imamo priliku prenijeti i gledateljima putem naše MAXtv Videoteke. Publici diljem Hrvatske koja nije u mogućnosti posjetiti ZFF omogućili smo uživanje u premijernim naslovima putem MAXtv Videoteke. Riječ je o filmovima: Michael, Klip, Vadžda, Izmišljene ljubavi, Ovo nije Kalifornija, Djeca i drugi. Također, odmah nakon festivalskih projekcija u MAXtv Videoteku ulaze filmovi 'Salvo', 'Krugovi' i 'Pogrešna dostava'; potonji će za premijerno gledanje biti dostupan samo 72 sata', izjavila je Maja Weber, direktorica Odjela za odnose s javnošću u Hrvatskom Telekomu.


'A kao i prijašnjih godina, omogućit ćemo publici izvan Zagreba da pogleda dio filmova ovogodišnjeg programa – tako ZFF već petu godinu zaredom putuje i to u Art-kino Croatia u Rijeci, zatim u Centar za kulturu Čakovec te prvi put u kino Galerija u Varaždinu. Pulsko kino Valli, pak, tijekom listopada na svom redovnom repertoaru prikazivat će filmove s prošlogodišnjeg festivala', dodao je Hrvoje Laurenta.

Pretprodaja ulaznica za Zagreb Film Festival započinje danas u 16 sati na blagajnama kina Europa. Tijekom pretprodaje, od danas do subote 19. listopada, cijene svih ulaznica bit će pet kuna niže, osim za paket ulaznica. Sve ostale informacije o Zagreb Film Festivalu dostupne su na službenim stranicama festivala