PREMA DRUŠTVU JEDNAKOSTI

Film 'Kardinal Židov' otvorio 8. Festival tolerancije

18.05.2014 u 22:20

  • +13

8. Festival tolerancije Zagreb

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival tolerancije

Bionic
Reading

Projekcijom filma 'Kardinal Židov' francuskog redatelja Ilana Durana Cohena otvoren je 8. Festival tolerancije u Zagrebu

Film 'Kardinal Židov' temelji se na istinitoj priči o Jean-Marie Lustigeru, poljskom Židovu koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kao 'katolika Židova' donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije. Projekciji filma nazočila je scenaristica filma Chantal De Rudder

Otvaranju festivala nazočile su mnoge poznate osobe iz javnog, kulturnog i političkog života te predstavnici religijskih zajednica u Hrvatskoj. Program je vodila glumica Leona Paraminski

Festival je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuvši da dosadašnja iskustva, ali i brojna priznanja dokazuju da je današnjem društvu Festival tolerancije itekako potreban. Grad Zagreb pokrovitelj je festivala već petu godinu zaredom.

'Neka ovo kino bude mjesto s kojeg će se pronositi razumijevanje i ljubav. Ljubav je ta koja spaja, koja stvara i pomiče stvari naprijed. Ja nisam svećenik i zato vas ne mogu pozvati da pružite ruku jedan drugom, ali vas mogu pozvati da, kada pođete večeras svatko na svoju stranu, otvorite svoje srce i svoj um i potrudite se pronositi duh tolerantnosti koji mi Festivalom tolerancije već osmu godinu nastojimo prenositi na vas', poželio je uzvanicima dobrodošlicu predsjednik Festivala Branko Lustig.


Direktorica Festivala Nataša Popović istaknula je da zajedničkim trudom s Brankom Lustigom godinama grade kulturnu manifestaciju čija je misija širenje ideje tolerancije, društva jednakosti i razumijevanja različitosti kao temelja društva u kakvom svi zaslužujemo živjeti.

Ovogodišnji program 8. Festivala tolerancije posvećen je 20. obljetnici 'Schindlerove liste', jednog od najboljih filmova svih vremena. Svečana projekcija filma 'Schindlerova' lista na rasporedu je 22. svibnja u 19.30 u kinu Europa uz nazočnost Ralpha Fiennesa, a cijelo vrijeme trajanja Festivala u kinu Europa bit će prvi put u Hrvatskoj postavljena izložba fotografija sa seta 'Schindlerove liste' u vlasništvu studija Universal.

Ulaz na sve filmske i popratne programe Festivala, osim glazbenog, u potpunosti je besplatan.

U sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 70 dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova. Od filmova u programu ističu se igrani filmovi 'Victor Young Perez' Jaquesa Ouanichea, 'Posljedice' Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci 'Iskonsko zlo' oskarovca Stefana Ruzowitzkog i 'Past će noć' Andrea Singera. Volker Schlondorff, još jedan oskarovac, predstavlja svoj novi film 'Smiraj na moru'. Autori navedenih filmova bit će gosti Festivala te će osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu.

Osim glavnog filmskog programa u kinima Europa i Tuškanac od 18. do 24. svibnja, Festival tolerancije predstavio je bogat mjesečni popratni program: izložbe, književne večeri, okrugle stolove, edukacijska jutra za djecu i mlade na temu holokausta, filmsku radionicu za mlade talente iz svijeta filma, odličan glazbeni program, a posebno bismo izdvojili festivalski novitet - Festival Market od 22. do 24. svibnja u Centru Cvjetni, inovativni program zamišljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, u sklopu kojeg će se hrvatskoj javnosti predstaviti relevantni domaći i strani filmski festivali sa svojim organizatorima.